Sport

Willem II uiterst effectief in historische zege op PSV

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem II uiterst effectief in historische zege op PSV

[NOS] Willem II gaf deze zaterdag PSV een historisch pak slaag door uiterst effectief te spelen. De Tilburgers wonnen met 5-0 en dat terwijl een zege op PSV voor de provinciegenoten überhaupt al bijzonder is. De Tricolores wonnen voor het eerst sinds 28 maart 2004 een competitieduel van de Eindhovenaren. Het was voor Willem II tevens de grootste overwinning in de clubhistorie op de ploeg uit de Lichtstad.

Effectiviteit was afgelopen zaterdag het sleutelwoord voor Willem II in hun 5-0 overwinning op PSV. De Tilburgers gingen op briljante wijze om met hun kansen. De Tricolores schoten elf keer, waarvan zes op doel. Doelman Jeroen Zoet trad dus slechts één keer handelend op; de overige vijf schoten waren direct terug te zien op het goed gevulde scorebord. PSV schoot zelfs vaker dan Willem II (15 keer), maar bleek niet in staat om grote kansen te creëren.

Recordjacht Sol

Zowel Fran Sol als Ben Rienstra schoten drie keer tussen de palen. De Spaanse spits was dus trefzeker met al zijn drie schoten op doel. Fran Sol werd tegen PSV de eerste Spanjaard met een hattrick in de Eredivisie. Daarnaast was Manuel Sánchez Torres de enige speler met de Spaanse nationaliteit die ooit vaker scoorde in één eredivisie-seizoen (15 in 1981/82) dan Sol dit seizoen (13). Met nog twee goals verschil lijkt ook dit record binnen handbereik van de Tilburgse goalgetter.

Goed begin Robbemond

Onder leiding van Reinier Robbemond, de vervanger van de opgestapte Erwin van de Looi, wist Willem II voor het eerst sinds 1 december 2007 (toen 6-0 tegen Excelsior) vijf keer te scoren in een eredivisieduel. Robbemond zette ook een bijzondere persoonlijke prestatie neer: hij boekte de grootste zege voor een debuterende trainer in de eredivisie sinds Ruud Gullit in augustus 2004 (Feyenoord – De Graafschap 6-1).

Schande

‘Schandalig’, zo klonk het uit de mond van trainer Phillip Cocu na afloop van de 5-0 nederlaag tegen Willem II. Dat een dergelijke veegpartij zeldzaam is voor een club als PSV bleek wel uit de statistieken. De Eindhovenaren leden tegen Willem II de grootste nederlaag in de Eredivisie sinds 22 november 1964, zes jaar voor de geboorte van Cocu.

Ook toen werd het 5-0, maar was Ajax de tegenstander. In alle competities was het de zwaarste nederlaag voor PSV sinds 1998. Zelfs tegen de grootmachten in Europa verloren de Eindhovenaren deze eeuw dus niet met zulke cijfers. In 1998 was het (wederom) Ajax die PSV met dezelfde uitslag als Willem II wist te verslaan, toen was de KNVB-bekerfinale het podium.

PSV lijdt historische nederlaag in Tilburg

Ster advertentie
Ster advertentie