appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zweed Van der Poel rijdt sensationeel wereldrecord op de 10.000 meter

ANP
zondag 14 februari 2021 | NOS | Roy van den Busken

Nils van der Poel heeft het wereldrecord op de 10.000 meter verbeterd tot 12.32,95. De Zweed deed dit in de derde rit. Hij won zodoende zijn tweede goede medaille dit toernooi. Jorrit Bergsma werd tweede. 

Wereldrecord Nils van der Poel

De winnaar van de 5.000 meter reed het record van de Canadees Graeme Fish uit de boeken. Hij kwam vorig jaar in Salt Lake City op 12.33,86 uit. Fish ontbreekt dit weekend bij de WK Afstanden. Dankzij Van der Poel is het wereldrecord op de tien kilometer na 14 jaar en 3 dagen weer terug in Thialf. Sven Kramer zette het record in 2007 op 12.49,88.

Jorrit Bergsma kwam maar liefst twaalf seconden te kort op Van der Poel, maar dat was wel genoeg voor een zilveren plak. Voor Patrick Roest zat er geen medaille in. Hij kwam de laatste ronden niet meer vooruit en moest Alexander Rumyantsev gebroken laten gaan. De Rus reed in de laatste rit met een persoonlijk record naar het brons. 

Na deze wedstrijd is het schaatsseizoen vervroegd beëindigd. Nederland haalde op het WK Afstanden zeven gouden, zes zilveren en vijf bronzen medailles. Nederland werd zowel bij de mannen als de vrouwen wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Kai Verbij (1000 meter), Thomas Krol (1500 meter), Antoinette de Jong (3000 meter), Irene Schouten (5000 meter) en Marijke Groenewoud (massastart) pakten individuele wereldtitels. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1