appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Fysiek er misschien niet alles uit gehaald, mentaal wel

ANP
dinsdag 26 januari 2021 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Met drie wereldtitels, twee Europese zeges en vijf nationale kampioenschappen is de prijzenkast van Maud van der Meer goed gevuld. Mede daarom kon ze met een gerust hart afscheid nemen. Hoewel de echte olympische ervaring ontbreekt vindt ze dat ze supertrots mag zijn op wat ze heeft gepresteerd, vertelt ze in Langs de Lijn en Omstreken.

Eigenlijk was de twijfel er al in augustus. Het grote doel van het jaar, de Olympische Spelen in Tokio, was uitgesteld en ook in de familiesfeer was er tegenslag. Maar Maud van der Meer (28) raapte zich weer bijeen en probeerde toch nog een keer dat ultieme doel te halen: Tokio 2021. Maar toen de olympische kwalificatie in december mislukte was de conclusie snel getrokken: Het is mooi geweest. 

Maud van der Meer deel 1

Al in 2011 had ze haar eerste grote prijs te pakken. In Shanghai maakte ze deel uit van de estafetteploeg die op de 4x100 meter vrije slag de wereldtitel veroverde. Van der Meer kwam alleen in de halve finale in actie, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook haar andere internationale prijzen veroverde ze als lid van het estafetteteam.

Maar de mooiste prijs pakte ze in 2018 toen ze beviel van haar zoon Mason. Vanaf dat moment was alles anders, ook de druk die ze voelde als topsporter. Van der Meer had vooraf al bedacht dat ze als moeder door zou gaan, tot aan de Olympische Spelen toe. Binnen de kortste keren lag ze weer in het zwembad en kon ze de strijd aangaan met haar concurrenten. In 2019 stond 'mama' Van der Meer op het startblok bij de WK zwemmen in het Koreaanse Gwangju.

Maud van der Meer deel 2

Maar nu is het dan toch voorbij. Ook voor Maud van der Meer was het coronajaar een zwaar jaar met mentale problemen waar meer topsporters mee kamp(t)en. Toen ze eind december de knoop doorhakte en haar afscheid aankondigde voelde ze zich opgelucht. Ze had weer een positief gevoel gekregen waar ze heel blij mee was. "Ik ben voornamelijk blij dat ik mezelf weer terug heb. Dat ik gewoon weer heel erg leuk ben. Dat ik een hele leuke vrouw ben, een leuke teamgenoot en een leuke mama."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1