Sport

Hamilton wint in Turkije en evenaart Schumacher met zevende wereldtitel

foto: Getty Imagesfoto: Getty Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamilton wint in Turkije en evenaart Schumacher met zevende wereldtitel

[NOS] Lewis Hamilton heeft zijn zevende wereldtitel in de Formule 1 veroverd. Daarmee evenaart de 35-jarige Brit het record van Michael Schumacher. Hamilton won zondag de Grand Prix van Turkije en is niet meer in te halen door nummer twee, zijn Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen finishte als zesde in Istanbul.

Hamilton pakte ook in 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 en 2019 de wereldtitel. Hij is de eerste coureur die in dienst van één team (Mercedes) zes keer wereldkampioen is geworden. Alleen in 2008 pakte hij de titel namens een ander team, namelijk McLaren. Schumacher won twee titels voor Bennetton en vijf voor Ferrari.

Dit seizoen pakte Hamilton tot nu toe tien GP-zeges. Hij staat nu op een totaal van 94 overwinningen, drie meer dan Schumacher. Het is voor het derde jaar op rij dat hij minimaal tien races wint in een seizoen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spekglad asfalt

Het spekgladde asfalt zorgde al voor de start van de race in Turkije voor problemen. Antonio Giovinazzi en George Russell gleden van de baan en beschadigden hun voorvleugel. De auto's konden nog op tijd worden gerepareerd, zodat beide coureurs aan de start konden verschijnen.

Lance Stroll startte op het circuit van Istanbul voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan vanaf poleposition. Verstappen startte achter de 22-jarige Canadees vanaf P2, maar kende een matige start en viel terug naar de vijfde plaats in de race.

Verstappen derde

Verstappen moest genoegen nemen met een derde plek in de race achter Racing Point-coureurs Stroll en Sergio Pérez. Hij drong aan bij de koplopers, maar na een mislukte inhaalactie bij Pérez spinde zijn bolide van de baan.

Verstappen zag vervolgens teamgenoot Alexander Albon, Sebastian Vettel, Hamilton, Carlos Sainz en Daniel Ricciardo langskomen. Hamilton passeerde op zijn beurt Vettel en nam na een spin van Albon en de tweede pitstop van Stroll de koppositie over van Pérez. Die gaf hij niet meer uit handen.

Verstappen moest, mede als gevolg van de eerdere spin, ook een tweede stop maken. In ronde 51 tolde de Red Bull nogmaals in de rondte, waarmee het wel klaar was. De Nederlander kwam als zesde over de finish.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie