appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vrouwenvoetbal ontsnapt aan lockdown

Orange pictures
woensdag 14 oktober 2020 | NOS | NOS Sport

De voetbalsters uit de Nederlandse eredivisie hebben na een dag van lobbyen alsnog gekregen wat ze wilden. Hun competitie mag ook onder de nieuwe lockdown-regels gewoon doorgaan. 

Op dinsdag kondigde minister-president Rutte aan dat de komende tijd alle teamsport verboden zal zijn, behalve de eredivisie en eerste divisie in het mannenvoetbal. Dat de vrouwen niet onder dat besluit vielen, was onterecht. Dat zei minister Tamara van Ark woensdagavond. "Wat voor mannen geldt, geldt ook voor vrouwen", aldus de bewindsvrouw tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. 

Vrouwen Eredivisie mag door

Het nieuws zorgt voor opluchting bij Ajax' manager Daphne Koster. "Toen ik zag dat de politieke partijen zich er mee gingen bemoeien, dacht ik: 'We hebben veel steun'. "De beslissing die was genomen is gewoon niet gegrond. Dat blijkt wel."

Velen in het vrouwenvoetbal voelden zich achtergesteld, omdat hun competitie bij de KNVB onder het amateurvoetbal valt. Koster benadrukt dat ook na het positieve nieuws:  "Waar en hoe organiseert Nederland het vrouwenvoetbal? Daar kun je echt vraagtekens bij zetten."

Volgens KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee is die benadering onterecht. "Ik heb me mateloos gestoord aan de gedachte dat vrouwenvoetbal onder onze amateurtak valt. Dat is een juridisch administratief dingetje dat ooit zo geregeld is. Maar we zijn juist volop bezig om vrouwenvoetbal te ontwikkelen. Vrouwenvoetbal is professioneel."

Van der Zee denkt dat de vrouwen komende vrijdag gewoon kunnen voetballen. "Dat is heel mooi. Gelijkheid in het voetbal, daar gaat het om."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1