appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Frans Hoek: 'Krul had langer moeten blijven staan bij de penalty'

De Perstribune
zondag 11 oktober 2020 | Omroep MAX | Michaël Roele

Oud-keeper en keeperstrainer Frans Hoek werkte jarenlang samen met de allerbeste keepers. Zijn moment van glorie beleefde hij met de wissel van Tim Krul op het WK van 2014. Hoek volgt Krul nog altijd op de voet. Zo vindt hij dat Krul bij de penalty tegen Mexico van de week langer had moeten blijven staan.

De Perstribune: Frans Hoek

Dat zei Hoek op De Perstribune van MAX. "Je hoort vaak dat keepers bij een penalty kansloos zijn, maar het is een prachtig spel tussen de nemer en de keeper." Dat spel pakte Jimenez van Mexico beter aan vond Hoek. Daardoor wist Mexico met 0-1 van Nederland te winnen. "Deze speler wachtte heel lang totdat Tim Krul de beweging maakte. Dus Tim had langer moeten blijven staan. Hij had pas moeten reageren op het moment dat er werd geschoten." Daar komt volgens Hoek bij dat de penalty vrijwel uit stilstand werd geschoten. "De snelheid die je daarmee kan geven is niet zo groot."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Frans Hoek over Tim Krul

Frans Hoek bekende daarnaast dat hij afgelopen woensdag ook naar de tv riep dat Krul moest blijven staan. "Eén van zijn befaamde eigenschappen is dat hij onvoorstelbaar goed kan provoceren. Dat is ook een stukje charisma.

‘Onverstoorbaar’ 

Tijdens zijn eigen loopbaan keepte Frans Hoek bij FC Volendam. Naar eigen zeggen paste het keepersvak hem als zijn keepershandschoen. "Je moet onverstoorbaar zijn. Als jij een fout maakt heeft dat vaak grote gevolgen." Toch begon hijzelf pas op latere leeftijd penalty's te stoppen. "Dat deed ik pas toen ik de penalty's zelf ging nemen. Toen had ik door wat keepers echt deden."

Frans Hoek ging als trainer met Louis van Gaal mee over de wereld. Van Ajax, naar het Nederlands elftal, FC Barcelona, Bayern München en Manchester United. Wanneer hij met mapjes spelers aanwijzingen stond te geven wekte dat wel eens reacties op van de buitenwereld. Maar dat deed Hoek naar eigen zeggen niets. "Ik ben een man van de nuance. Je kan pas uitgesproken zijn als je echt iets van mensen weet."

Op dit moment werkt Hoek aan een boek over het keepersvak samen met Raymond Verheijen. "Ik hoop een zo objectief mogelijk beeld te schetsen van het keepersvak. Maar er is ook nog heel veel onduidelijk. Ik hoop dat het boek meer vragen dan antwoorden oproept."

De Perstribune: Frans Hoek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1