appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kunstrijdster Wories geeft nu les aan zichzelf én aan anderen

EPA
donderdag 8 oktober 2020 | NOS | NOS Sport

Sinds vijf jaar speelt het leven van kunstrijdster Niki Wories zich vooral af in het Canadese Montreal. Nu staat ze voorlopig op de ijsbaan in Haarlem. Niet alleen om zelf te trainen, maar ook om training te geven. Verslaggever Edwin Cornelissen zocht haar voor Langs de Lijn En Omstreken op.

Met een toptrainer probeert de 24-jarige Wories stappen te zetten naar de mondiale top in het kunstschaatsen. Eenvoudig gaat dat niet, blessureleed en de coronacrisis gooien roet in het eten. Een terugkeer naar Montreal zit er nu nog niet in en dus traint de Almeerse op de ijsbaan in Haarlem. 

Beluister hier de reportage met Niki Wories in de schaatshal in Haarlem:


Wories geniet enorm van haar werk als trainster en weet als geen ander hoe ver je kan gaan bij de leerlingen. "Je moet ze net iets verder pushen dan je denkt dat nodig is", spreekt ze uit ervaring.

Nu ook haar seizoen weer bijna begint maar ze niet in Canada kan zijn, is Haarlem haar thuisbasis en dat valt haar toch wel zwaar. "Ik mis mijn coach heel erg, ik ben natuurlijk voor een reden naar Canada gegaan. Mijn coach en ik hebben een heel goede band."

Anderen helpen

Tocht haalt de kunstrijdster ook plezier uit haar tijd nu in Nederland. Voordat ze een groep leerlingen op de ijsbaan voorziet van tips en tops, traint ze eerst zelf een uurtje. Wories: "Ik heb al zoveel geleerd, waardoor ik overal zou kunnen trainen. Ik kan mezelf lesgeven."

Maar die kennis doorgeven aan anderen "dat is gewoon mooi", zegt de trainster. Eerst doet de zesvoudige Nederlands-kampioene de sprong voor en daarna is het aan haar pupillen die ze met veel passie aanmoedigt. "Dat ik nu zelf kan schaatsen, maar tegelijkertijd ook anderen kan helpen. Ja dat is gewoon mooi", sluit de kunstrijdster af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1