appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Reporter Radio
STER Advertentie

Abebe Bikila werd uitgelachen, maar won de marathon op blote voeten

ANP
donderdag 10 september 2020 | BNNVARA | Redactie BVSC Twitter

Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat de Ethiopische hardloper Abebe Bikila zijn gouden medaille op de Olympische Spelen in Rome won. Een historisch moment voor de sport, want hij liep een marathon op blote voeten. Schrijver Kees Kooman vertelt hierover in BVSC.

Dit was één van de speciaalste Olympische Marathons ooit
 
Kooman: "Hij was toen de eerste zwarte Afrikaan die liet zien hoe het moest."
 

Geen schoenen

Kooman vertelt dat Abebe Bikila de marathon op een wel heel speciale manier liep: "Hij droeg geen schoenen. Hij had wel schoenen bij zich, want hij vond het zo armoedig staan om geen schoenen aan te doen. Maar bij zijn testloop zorgden die schoenen voor veel blaren, dus besloot hij zonder schoenen te lopen. Dat kunnen veel mensen zich niet voorstellen, maar voor hem is dat vrij normaal. Hij had ook in zijn jeugd heel veel op blote voeten gelopen."
 

Kussentjes

Kooman: "Zijn voetzolen leken net de voeten van een panter, van die kussentjes. Echt een ontzettend dikke eeltlaag, hij had helemaal geen schoenen nodig."
 

Uitgelachen

"Hij had toen niet veel status, maar hij kwam niet helemaal uit het niets," vertelt Kooman. "Het was eigenlijk geen verrassing wat daar gebeurde, maar de buitenlandse journalistiek wist nog niks, dus die waren wel totaal verrast. Terwijl hij van te voren echt werd uitgelachen dat hij met blote voeten rondliep."
 

Olympisch record

Hij liep in Rome het Olympisch record met een tijd van 2.15.16,2. Kooman: "De tijd klinkt helemaal niet goed. Maar op dat moment was het een Olympisch record waard." 
 

Terugkomst

"Toen hij terugkwam in Ethiopië was het in eerste instantie een enorm feest. Maar twee maanden later was er een staatsgreep, gepleegd door de keizerlijke garde. Een aantal van zijn collega’s zijn toen opgehangen. Toen was er weinig over van de feestvreugde."
 

Dit was één van de speciaalste Olympische Marathons ooit

 

 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1