Buitenland
VPRO

Londenaren rennen marathon in dubbeldekker-kostuum

foto: ANP/Olaf Kraak
  1. Nieuwschevron right
  2. Londenaren rennen marathon in dubbeldekker-kostuum

Volgende maand vindt de grote marathon van Londen weer plaats. Dit jaar zal een groep van 10 atleten daar een wereldrecord verbreken door mee te rennen in een kostuum van een rode Londense dubbeldekker. En daar hebben ze een bijzondere reden voor, vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Aanstichtster van deze ludieke actie is de Zuid-Londense Jackie Scully. "Het is niet de eerste keer dat zij opvalt tijdens de marathon, want in 2017 rende ze de race in haar trouwjurk vlak nadat ze het ja-woord had gegeven. Dit keer viert de 42-jarige atlete dat ze 10 jaar geleden haar laatste chemotherapie onderging nadat er borstkanker bij haar was geconstateerd."

Voor het goede doel

Het doel van Jackie is dan ook om £100.000 pond op te halen voor het Borstkankerfonds. "En zij is niet de enige", vervolgt Saenen. "Duizenden anderen doen mee voor het goede doel. Natuurlijk lopen er ook professionele atleten mee, maar de London Marathon staat vooral bekend om de ludieke outfits waarin mensen meelopen om geld op te halen."

Geen verzorgingsstaat

Volgens Saenen komt dit doordat geld geven aan goede doelen bij de Britse cultuur hoort. "De Britse samenleving is niet gebaseerd op eenzelfde soort 'verzorgingsstaat' als wij die in Nederland kennen. In de 19e eeuw dachten conservatieve Britse regeringen dat armoede zichzelf wel oploste, omdat het geld van de rijken vanzelf wel zou doorsijpelen naar de armen - via vrijwilligerswerk en goede doelen. Zo sterk zie je dat al lang niet meer, maar het geven aan goede doelen is nog altijd aan de orde van de dag in het VK." Zo is de London Marathon niet alleen een sportieve gelegenheid, maar ook een symbool van solidariteit met minder bedeelden.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie