Sport
EONOS

Langs de Lijn presenteert de 15 beste Nederlandse olympiërs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Langs de Lijn presenteert de 15 beste Nederlandse olympiërs

Normaal gesproken hadden we u in de sportprogramma's op NPO Radio 1 de komende zeventien dagen overspoeld met nieuws en reportages over de Olympische Spelen. Maar het verhaal is bekend: we moeten een jaartje wachten.

Om toch nog een beetje een olympisch gevoel krijgen, gaan we de komende twee weken in Langs de Lijn En Omstreken en Langs de Lijn op zoek naar de beste olympiër die ons land heeft voortgebracht.

Aftellend van 15 naar 1 zetten we vanaf zondag 26 juli elke avond om 22.00 uur op NPO Radio 1 de vijftien beste Nederlandse olympiërs in de schijnwerpers. Er zijn interviews met de bewuste sporters, reportages over hun sportieve betekenis en gesprekken met betrokkenen uit die tijd. Aan de hand van oude fragmenten en anekdotes kan die ene race, die ene wedstrijd, dat ene punt, dat ene record, die ene gouden medaille nogmaals worden beleefd.

Redacteur Floris van Hoorn legt alvast uit hoe de topvijftien tot stand is gekomen:

Tweehonderd enquêteformulieren

Om tot de top-15 te komen, is de afgelopen maanden een enquête gehouden onder sporters, coaches, begeleiders, officials, bestuurders, managers en journalisten, zowel van vroeger als van nu, met slechts twee vragen: wie zijn in uw ogen de tien grootste Nederlandse olympiërs? En waarom? Ruim tweehonderd personen vulden het enquêteformulier in.

Voor elk formulier gold dezelfde puntentelling. Een eerste plaats was goed voor 12 punten, een tweede plaats leverde 10 punten op, een derde plaats 8 punten.

De overige klasseringen werden als volgt gewaardeerd: vierde=7 punten, vijfde=6 punten, zesde=5 punten, zevende=4 punten, achtste=3 punten, negende=2 punten, tiende=1 punt. Op basis van de totalen kon vervolgens de lijst met 15 beste Nederlandse olympiërs worden samengesteld.

Ster advertentie
Ster advertentie