appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Luister hier de serie over EK 2000 terug: 'We hadden het kunstje uit '88 kunnen herhalen'

ANP
donderdag 9 juli 2020 | NOS | NOS Sport

Nu het EK deze zomer met een jaar is uitgesteld, probeerde Langs de Lijn En Omstreken alsnog een Oranjesfeertje te bouwen. We gingen twintig jaar terug in de tijd, toen het EK in Nederland en België werd gehouden. 

Verslaggever Thierry Boon was destijds acht jaar. Het toernooi, de Oranjekoorts, de voetbalshow tegen Joegoslavië en het drama tegen Italië maakten een enorme indruk op hem. Twintig jaar later dook hij het archief in en sprak hij met betrokkenen van toen. Onder meer Frank de Boer, Jack van Gelder en Frits Barend deden hun verhaal. Luister hieronder alle vijf de afleveringen terug. 

Aflevering 1: Voetbaltalkshowoorlog 

Over de strijd om de televisiekijker. Met aan de ene kant RTL met Villa BvD van Henk van Dorp en Frits Barend en aan de andere kant de NOS, met een konijn uit de hoge hoed: Paul de Leeuw. 

Luister hier de aflevering

Aflevering 2: De Oranjegekte

Over hoe Harry Vermeegen met zijn nummer Dennis Bier Oranje aan de titel denkt te kunnen helpen. Hij blijft echter achter met een kater. En over de Oranje-prullaria die werkelijk waar overal te krijgen is in 2000. 

Luister hier de aflevering

Aflevering 3: De organisatie

Over hoe je ondanks cultuurverschillen kunt samenwerken met Belgen. En over een angstige Leo Beenhakker in Charleroi.

Luister hier de aflevering

Aflevering 4: De voetbalshow in Rotterdam

Over hoe de kritiek van Johan Cruijff wordt beantwoord door een spectaculaire voetbalshow tegen Joegoslavië. Een van de beste wedstrijden ooit van het Nederlands elftal. 

Luister hier de aflevering

Aflevering 5: Een nieuw trauma

Over hoe een uitspraak van Johan Cruijff maar weer eens waarheid wordt. En over de pijn die Frank de Boer twintig jaar later nog voelt. 

Luister hier de aflevering

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1