appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Zo won Zeelenberg precies 30 jaar geleden op de Nürburgring

ANP
woensdag 27 mei 2020 | EO | NOS | Redactie

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat Wilco Zeelenberg de eerste en enige Grand Prix-zege uit zijn carrière boekte. Op de Nürburgring pakte hij in een spannende race in de 250cc-klasse in de laatste bocht de overwinning.

Zeelenberg, die in 1990 goed reed en in de eerste drie races van het seizoen al derde was geworden, herinnert zich vooral de laatste zeven à acht ronden van de GP van Duitsland nog goed. "We lagen met vier coureurs voorop en het was stuivertje wisselen. Drie bochten voor het einde lag ik nog derde."

Bij het ingaan van de laatste bocht lag John Kocinski voorop. Hij stuurde scherp in en nam de bocht vlak langs de curbstones. "Hij wilde het zekere voor het onzekere nemen door de deur af te sluiten, zodat er niemand meer binnendoor kon komen. Maar daardoor verlies je snelheid bij het uitkomen van de bocht. Ik focuste me helemaal op het uitkomen van de bocht en ik kruiste als het ware achterlangs en kwam met meer snelheid die hoek uit. Toen we de bocht uit waren had hij weinig meer te vertellen."

Nooit in de koningsklasse

Hoewel Zeelenberg bij de besten in de 250cc-klasse hoorde, heeft hij nooit de overstap naar de 500cc, de koningsklasse, gemaakt. Hij ervaart dat niet als een gemis. "Dat is nooit echt ter sprake geweest. Er waren twee of drie fabrieksrijders en die waren van zo'n kaliber dat ze onaantastbaar waren. Er waren eigenlijk geen goede motoren beschikbaar, daar kwam het eigenlijk op neer. Ik wilde niet twee ronden gelapt worden, ik wilde in een categorie racen waarin ik kon meedoen om de overwinning."

In de koningsklasse kwam hij later alsnog terecht, maar dan als teammanager van het MotoGP-team van Yamaha. Hij hoopt dat het huidige seizoen op 19 juli met de GP van Spanje kan worden hervat. "Het wordt wel weer eens tijd dat er weer een rondje gereden wordt. Het lijkt de goede kant op te gaan met corona, maar het is een internationale sport dus ik durf niets te voorspellen."

Wilco Zeelenberg over zijn GP-zege

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1