appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het Engelse voetbal is weer een stapje verder

Pro Shots
maandag 18 mei 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Er is een nieuwe stap gezet op weg naar de herstart van de Engelse voetbalcompetitie. De clubs uit de Premier League hebben na een gezamenlijk overleg besloten om morgen de trainingen weer te hervatten. Dat gebeurt in kleine groepjes, waarbij de spelers voldoende afstand moeten houden. Een kleine stap, maar wel een in de goede richting.

Dat de clubs in de duurste voetbalcompetitie weer gaan trainen betekent nog niet dat er witte rook is voor het uitspelen van de Premier League. De hervatting stond in potlood op 12 juni maar dat lijkt nu wel erg onzeker. De trainingen in Engeland zullen eerst in kleine groepjes plaatsvinden, waarbij spelers afstand van elkaar moeten houden. Later zal er meer als groep worden getraind waarbij ook meer contact mogelijk is. Pas dan kan men serieus plannen maken voor wedstrijden. Zoals het nu naar uitziet lijken 19 of 26 mei reëlere datums. In Langs de Lijn En Omstreken zei correspondent Tim de Wit dat het Engelse voetbal positief is gestemd nu er echt een stappenplan ligt richting herstart en afmaken van de competitie, maar dat de clubs er toch verschillend instaan. " Liverpool wil natuurlijk dolgraag dat dit seizoen nog wordt afgemaakt, zij willen kampioen worden. Maar luister je naar de clubs onderaan, en stel het seizoen wordt niet afgemaakt en ze degraderen niet, daar zullen die clubs niet rouwig om zijn."

Heel voorzichtig gaat de bal weer rollen

De herstart van de voetbalcompetitie in Duitsland liet afgelopen weekend zien hoe het kan. En zoals het in Duitsland gaat willen ze het in Engeland ook, voetballen in het eigen stadion. Maar zo eenvoudig is het volgens De Wit niet. "Het probleem is natuurlijk wel dat in Groot-Brittannië het coronavirus harder heeft toegeslagen dan in Duitsland, en dat is wel iets waar ze hier mee moeten dealen. Dat zorgt er ook voor dat er terughoudendheid is bij burgemeesters en politie"  Maar omdat men bang is voor samenscholingen buiten het stadion wil men maar op een beperkt aantal, neutrale, locaties spelen. De Britse minister die sport in zijn pakket heeft, Oliver Dowden, denkt dat wel op te kunnen vangen. In gesprek met de BBC pleitte hij ervoor wedstrijden op het publieke net uit te zenden. Daarmee hoopt hij te voorkomen dat voetbalfans zich buiten de stadions of in de pubs gaan verzamelen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1