appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Zwarte Prietpraat
STER Advertentie

KNVB luidt financiële noodklok in brief aan kabinet en burgemeesters

ANP
zondag 26 april 2020 | NOS | Roy van den Busken

Directeur Eric Gudde van de KNVB vraagt om steun voor de voetbalsector. Dat doet hij in een brief aan het kabinet en burgemeesters, die in handen is gekomen van de NOS.

Het voetbal zou minimaal 300 miljoen financiële schade hebben door de coronacrisis, verdeeld in 100 miljoen voor het seizoen 2019-2020 en 200 miljoen voor het komende seizoen. Daarbij spelen voor een groot deel de transfergelden mee. Het inkomstenverlies kan zelfs oplopen tot 400 miljoen euro. "We verkeren in grote onzekerheid over het voortbestaan van clubs. Hoe langer deze situatie voortduurt, hoe groter de schade wordt", schrijft Gudde in de brief. "Denk mee, heb oog voor deze sector."

Maatschappelijke functie

De brief is vrijdagavond gestuurd, direct nadat de huidige competitie is afgerond. In de oproep vraagt Gudde niet direct om geld, maar vooral om de sector serieus te nemen. "Het zorgt voor vertier en heeft een maatschappelijke functie", staat geschreven. 

Ondertussen zijn er gesprekken gaande tussen het kabinet en de sportwereld. Volgende week wordt een noodfonds voor de breedtesport verwacht. Eerder kwam de KNVB samen met de internationals en ING met een financieel steunpakket van ongeveer 6 miljoen euro. Ook deed de KNVB een moreel appel op topclubs om solidair te zijn met het in Europa verkregen geld. 

Politieke bescheidenheid

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema van de VVD reageerde in NOS Langs de Lijn op de brief van Gudde. "Het is goed dat er een brief op tafel ligt met veel extra informatie", vertelt Heerema die vindt dat de sport pas laat op gang kwam. "Er was politieke bescheidenheid. Dat is logisch, want normaal proberen clubs zelf problemen op te lossen. Dat is in deze situatie een valkuil." Heerema is het eens met Gudde dat er wat moet gebeuren, in het voetbal en in de breedtesport in het algemeen. "Ik hoop dat er mogelijkheden komen en dat er straks niet honderd verenigingen omgevallen zijn."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1