appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Britse racelegende Sir Stirling Moss (90) overleden

AFP
zondag 12 april 2020 | NOS | Roy van den Busken

Voormalig Formule 1-coureur Sir Stirling Moss (90) is overleden. De Engelsman, een van de iconen van de autosport, reed tussen 1951 en 1961 in de Formule 1. Moss was al geruime tijd ziek.

Van de 66 grand prixs die Moss reed, won hij er zestien. Hij wist echter nooit wereldkampioen te worden. Vier keer eindigde hij als tweede in het WK-klassement en drie keer als derde. Geen enkele andere coureur won zoveel races zonder de titel te bemachtigen. In 1958 won Moss op het circuit van Zandvoort de Grote Prijs van Nederland.

Volgens Formule 1-commentator Louis Dekker is de naam van Moss groter dan zijn prestaties. "In Engeland is hij de grootste ooit. Nog voor Lewis Hamilton", zegt Dekker in NOS Langs de Lijn. Moss vond de rol van underdog goed bij hem passen. 

Hardrijders

Het zorgde er ook voor dat de naam van Moss een synoniem werd voor hardrijders. Britse automobilisten die betrapt werden op het overschrijden van de maximumsnelheid werden door de politie aan de kant gezet met de vraag: 'Wie denk je dat je bent? Stirling Moss?'.

'Hij was overal'

Niet alleen in de Formule 1 blonk Moss uit. Hij was een allrounder en boekte in totaal maar liefst 212 overwinningen in verschillende disciplines. "Hij was overal. Op de landkaart en in verschillende klasses", vertelt Dekker. Na een crash in 1962 nam Moss noodgedwongen afscheid van het racen op topniveau. Hij lag meer dan een maand in coma en was een half jaar gedeeltelijk verlamd. Daarna ging hij weer door met racen. "Die auto weet niet hoe oud ik ben, was daarbij zijn excuus." Tot een jaar of drie geleden bleef hij naar grand prixs komen.

In het radioprogramma De Perstribune van Omroep MAX reageerde ook commentator Olav Mol op het overlijden van Moss. "Middenin de tijd dat we niet kunnen racen gaat Stirling Moss naar de eeuwige jachtvelden", noemt Mol.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1