Sport
EONOS

'Buiten de Lijnen' uitgeroepen tot Voetbalboek van het Jaar

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buiten de Lijnen' uitgeroepen tot Voetbalboek van het Jaar

Het boek Buiten de Lijnen van Frank Heinen is uitgeroepen tot Voetbalboek van het Jaar. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in Langs de Lijn En Omstreken.

De winnende schrijver beschrijft zelf kort waar z'n boek over gaat. "Een alternatieve voetbalgeschiedenis, aan de hand van ongeveer 170 portretten van vergeten voetballers wiens leven de moeite waard zijn om te portretteren."

Beste voetbalboek geschreven door Frank Heinen

Frank Heinen is blij met de prijs. "Ik had er oprecht geen rekening mee gehouden. Ik ben trots dat de lezers hebben willen stemmen en de verkiezing hebben gevonden. Ik vind het ook heel tof dat boeken zoals deze op deze manier in de aandacht worden gebracht. Want het is best wel moeilijk schrijven, sport wordt lang niet altijd serieus genomen in de boekenbijlage. Maar er wordt in Nederland ontzettend goed over sport geschreven. En daar ben ik ook heel trots op."

De afgelopen weken kon het publiek stemmen op vijftien genomineerde voetbalboeken. Na meer dan 12.000 stemmen bleven er drie boeken over: Frank Heinen met Buiten de Lijnen, FC Emmen, een Droomseizoen van Maarten Kolsloot en de biografie van Vincent de Vries over Oranje-international Lieke Martens.

Staantribune
Jim Holterhuës is de hoofdredacteur van Staantribune, een voetbalplatform dat de verkiezing organiseert. "Wij doen alles over voetbal, behalve het spelletje zelf. Dus wij richten ons vooral op randzaken, dus over stadions, supporters, gekke verhalen over het verleden. Alles wat niet met het spelletje zelf te maken heeft."

Een prijs voor het beste voetbalboek was er nog niet, en dat terwijl de laatste jaren voetbalboeken steeds populairder worden. "Het is begonnen met Gijp en Kieft, dat zijn bestsellers geworden", zegt Holterhuës. "Toen hebben mensen waarschijnlijk gedacht, dat ga ik ook doen. Er waren altijd prijzen voor boeken, maar nog niet voor het beste voetbalboek. Dus hebben wij als bewakers van de voetbalcultuur deze prijs in het leven geroepen."

Beluister hier de bekendmaking van het 'Voetbalboek van het Jaar':

Beluister hier het hele gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie