appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

UEFA verplaatst EK voetbal naar zomer 2021

ANP
dinsdag 17 maart 2020 | NOS | Redactie

De Europese voetbalbond UEFA heeft het EK voetbal verschoven naar de zomer van 2021. Aanleiding voor het uitstel is het coronavirus, waardoor wereldwijd al vrijwel alle sporttoernooien de komende tijd zijn afgeblazen.

UEFA verplaatst EK voetbal naar zomer 2021, Koeman begripvol

De nationale voetbalbonden en de Europese clubs hebben ingestemd met het voorstel van de UEFA tijdens een conferencecall. Met het uitstellen van het EK zouden de nationale competities, die momenteel stilliggen, in de zomer kunnen worden afgemaakt, mits de situatie rond het coronavirus het spelen van voetbalwedstrijden dan weer toelaat.

Champions League en Europa League

De UEFA heeft ook een werkgroep opgericht om het verdere verloop van het Champions League- en Europa League-seizoen te bepalen en te zoeken naar oplossingen om die toernooien uit te spelen.

De play-offs voor het EK, die oorspronkelijk deze maand op de agenda stonden, zijn verplaatst naar juni van dit jaar.

 Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal, ANP

Gezondheid voorop

Het EK zal nu van 11 juni tot en met 11 juli 2021 worden afgewerkt. Oorspronkelijk zou het toernooi tussen 12 juni en 12 juli van dit jaar worden gespeeld, in twaalf landen vanwege het 60-jarig bestaan van het EK. Amsterdam is een van de speelsteden.

"In dit soort tijden moet de voetbalgemeenschap verantwoordelijkheid, verbondenheid en solidariteit tonen", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

"De gezondheid van de supporters, de begeleiding en de spelers staat voor ons voorop. Vanuit die gedachte heeft de UEFA een oplossing gezocht om de competities veilig te kunnen afmaken. De wil om samen te werken is enorm. Iedereen weet dat er offers gebracht moeten worden om het beste resultaat te krijgen", liet Ceferin weten.

Andere toernooien zomer 2021

In de zomer van 2021 staan vooralsnog ook andere voetbaltoernooien op het programma, waaronder het EK voor vrouwen, het EK onder 21, het WK voor clubteams en de finale van de Nations League. De UEFA zal later beslissen of het verplaatsen van het EK consequenties heeft voor deze evenementen.

De KNVB meldt dat voor het EK vrouwenvoetbal en de kwalificatiewedstrijden daarvoor naar nieuwe data wordt gezocht. Van een eventuele verplaatsing naar 2022 is vooralsnog geen sprake, aldus de voetbalbond.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1