EONOS

Nederlandse ploegen uitgeschakeld in Europa League

2. Nederlandse ploegen uitgeschakeld in Europa League

Ajax en AZ zijn uitgeschakeld in de Europa League. In de zestiende finales moest Ajax zijn meerdere erkennen in Getafe en boog AZ het hoofd tegen LASK.

Ajax moest de 2-0 nederlaag van vorige week zien goed te maken en had in de Johan Cruijff Arena de slechtst mogelijke start. Al in de vijfde minuut scoorde Jaime Mata voor Getafe.

Getafe opent de score

In de wetenschap dat Ajax er vier moest maken, trokken de Amsterdammers ten aanval. Vijf minuten na de openingstreffer had dat al effect. Danilo Pereira, die zijn Europese debuut maakte, tikte bij de tweede paal een lage voorzet van Donny van de Beek de gelijkmaker binnen.

Ajax maakt de 1-1

Ajax was daarna veel in balbezit, maar de beste kansen waren voor Getafe. Mata raakte de lat en Deyverson en Nemanja Maksimovic stuitten op de paal. Ajax veerde in de 63e minuut even op na de 2-1, een eigen doelpunt van Mathías Olivera na een vrije trap van Carel Eiting.

Ajax komt op voorsprong

Maar de thuisploeg kwam nooit meer in de buurt van de benodigde vier treffers.

Ook AZ uitgeschakeld

AZ had na het 1-1 gelijkspel van vorige week tegen LASK Linz een betere uitgangspositie dan Ajax, maar ook de Alkmaarders faalden. In Oostenrijk werd het 2-0 voor de thuisploeg.

Vlak voor rust nam LASK de leiding via Marko Raguz, die een penalty benutte. De strafschop was toegekend omdat AZ-aanvaller Oussama Idrissi een onhandige overtreding maakte.

1-0 voor LASK uit een penalty

Vijf minuten onderweg in de tweede helft was Raguz opnieuw trefzeker voor de koploper van Oostenrijk. Na een verre inworp vanaf de rechterflank kreeg hij de bal via Dani de Wit voor zijn voeten, waarna de aanvaller alert reageerde en met links raak volleerde.

LASK maakt er 2-0 van

In de slotfase moest LASK Linz met tien man verder na twee keer geel voor Philipp Wiesinger, maar het offensief van AZ leverde geen heel grote kansen op.