appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de zondag
STER Advertentie

Van een zolderkamer naar duizenden toeschouwers: E-divisie blijft maar groeien

NOS
dinsdag 18 februari 2020 | NOS | Redactie

Afgelopen zaterdag vond de nationale finale van de eDivisie plaats. Dat is een Nederlandse competitie voor spelers van het computerspel FIFA 20. In een volle AFAS Live keken zo'n tweeduizend toeschouwers toe hoe de beste Nederlandse gamers van het voetbalspel tegen elkaar speelden. Online keken er tienduizenden mensen.

Ondanks de vele toeschouwers voelen de spelers, die bij de Eredivisieclubs onder contract staan, weinig spanning. "Zodra ik eenmaal aan het spelen ben is het helemaal verdwenen en geniet ik vooral van het schreeuwen en zingen van de supporters, ik voel me prima", zegt Nick de Hamer, E-sporter bij FC Groningen.

Voor hem is de sport zo serieus geworden dat hij een topsportstatus heeft. Daardoor kan hij het makkelijker combineren met school, al zorgde dat in het begin wel voor scheve gezichten bij zijn klasgenootjes. "Maar nu vinden ze het allemaal superleuk wat ik doe. Ze zien ook wel dat er niet zoveel tijd en training in gaat zitten als bij topsporters die een fysieke sport doen."

De topsportstatus bezorgde De Hamer uiteindelijke niet de titel, die ging naar PEC Zwolle.

Spanning, zweetdruppels en tienduizenden online kijkers voor het NK

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1