Sport
BNNVARA

Mini-oorlog in de atletiekwereld

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mini-oorlog in de atletiekwereld

De Internationale Atletiek Federatie maakte dit weekend bekend dat de wonderschoenen die een groot sportmerk op de markt heeft gebracht, toch zijn toegestaan op de Olympische Spelen van deze zomer. AD-journalist Pim Bijl, zelf een fanatieke recreant, testte de hardloopschoen en deelde zijn bevindingen bij B.V.S.C..

De revolutionaire hardloopschoen zorgt voor aanzienlijk snellere tijden op de lange afstand. De topatleten lopen soms wel tot twee minuten onder hun persoonlijke record op de marathon. Toch vindt Bijl de ontwikkeling een goede zaak voor de atletiekwereld.

Valsspelen

"Ik zou het geen valsspelen noemen. In de amateuristische tak maakt het weinig verschil. Daar draait het gewoon om heel hard trainen, daarnaast kan ook elke atleet bepalen op welke schoenen hij of zij loopt. Bij de professionele atleten kan het wel een verschil maken. Sommige hebben een sponsorcontract en moeten perse op een bepaald merk schoenen lopen. Ze zouden eventueel wel op de hardloopschoenen van de grote concurrent kunnen lopen, maar dan bestaat er een kans dat de verbintenis verbroken wordt. Toch denk ik dat hard trainen nog steeds het belangrijkst is voor een goed resultaat. Het heeft ook een reden dan de topatleten bij het grootste merk onder contract staan", constateert Bijl

Verschil

"Het grote verschil dat de wonderschoenen hebben ten opzichte van 'normale' hardloopschoenen is de zool. De zool van de schoen is ongeveer 40mm. Er zit een bepaalde schuim laag in die zorgt voor een net iets zachtere landing van de voet. Hardlopen moet normaal gesproken pijn doen. Met deze schoenen loop je nog steeds met pijn alleen het is net iets minder dan met een normale hardloopschoen. Ze zitten gewoon net iets comfortabeler."

Oplossing

De oplossing voor de atleten die nog niet met de schoenen rondlopen is volgens Bijl niet zo moeilijk. "Andere merken zijn nu ook bezig met het ontwikkelen van hun eigen innovatieve hardloopschoenen. Daar moeten ze wel mee opschieten, want elk paar schoenen dat na 31 april op de markt komt, mag niet tijdens de Olympische marathon gedragen worden. Mocht dit niet lukken dan zal de atleet zelf in actie moeten komen door bijvoorbeeld afscheid te nemen van de schoensponsor."

Alternatief

"Als alternatieve oplossing kan een atleet ook op een andere manier het heft in eigen hand nemen. Een mooi voorbeeld is de Belgische marathonloper Koen Naert. Hij haalde voor het Europees Kampioenschap, de zool van zijn normale schoen af en verving deze met de superzool van 40mm. Helaas voor hem kwam zijn sponsor erachter en namen ze na dit incident afscheid van elkaar. Toch kon Naert er maximaal van profiteren, want hij werd wel Europees Kampioen."

Pim Bijl over de schoen die voor een mini-oorlog zorgt in de atletiekwereld

Ster advertentie
Ster advertentie