Sport
EONOS

Tennistoernooi Australian Open geteisterd door rooklucht: 'Omstandigheden zijn zeer slecht'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Tennistoernooi Australian Open geteisterd door rooklucht: 'Omstandigheden zijn zeer slecht'

Nog voordat het hoofdtoernooi van de Australian Open begonnen is, laait de discussie of het toernooi überhaupt door moet gaan al flink op. Vanwege de enorme bosbranden wordt inwoners van Melbourne geadviseerd om niet naar buiten te gaan als dat niet hoeft, maar de voorrondes van het tennistoernooi worden wel gewoon in de open lucht gespeeld.

En niet zonder gevolgen. Meerdere tennissers klagen dat ze er last van hebben, er werden partijen tijdelijk stilgelegd en Dalila Jakupovic moest haar partij zelfs opgeven omdat ze benauwd werd van de rook.

Babette Pluim is bondsarts van de KNLTB en lid van de Medische commissie van de Internationale Tennisfederatie. De omstandigheden waaronder in Melbourne gespeeld wordt baren haar zorgen."De metingen geven aan dat de lucht daar zéér schadelijk is. Ze meten het aantal partikeltjes dat in de lucht zit, het zijn er daar 248. Terwijl een gezonde hoeveelheid onder de 10 is."

Babette Pluim over omstandigheden in Melbourne

Toch is het volgens Pluim nog niet zo makkelijk om te bepalen of een toernooi wel of niet door moet gaan. "Dat is een besluit dat door meerdere partijen wordt genomen. Gek genoeg zijn er voor luchtvervuiling geen richtlijnen, zoals die er wel voor hitte zijn." Vooralsnog gaan de voorrondes van de Australian Open gewoon door. De situatie lijkt de komende dagen iets te gaan verbeteren, maar Pluim denkt dat er een simpelere oplossing is. "Ze hebben daar alle faciliteiten om binnen te spelen. Waarom ze dat niet doen, weet ik niet."

Ook in India en China is luchtvervuiling een groot probleem op toernooien. Op de Olympische Spelen in Tokio wordt de warmte een grote uitdaging. Volgens de arts van de KNLTB is het zeker een thema dat speelt in de tenniswereld. "Op Papendal meten we hoe sporters op die omstandigheden reageren en kijken vervolgens hoe we ze er zo goed mogelijk op kunnen voorbereiden. Fysiek, bijvoorbeeld door op tijd te koelen. Maar we kijken ook of ze hun voeding kunnen aanpassen aan de omstandigheden."

Ster advertentie
Ster advertentie