appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Waarom het Midden-Oosten zoveel sportevenement binnenhaalt

Pro shots
donderdag 9 januari 2020 | NOS | NOS Sport

Steeds vaker zien we grote sportevenementen in het Midden-Oosten. De Spaanse en Italiaanse voetbalbond verplaatsen hun Supercup al naar Saoedi-Arabië en Qatar zal het aankomende WK voetbal organiseren. Ajax en PSV hebben op dit moment hun trainingskamp belegd in het kleine oliestaatje. Waarom halen deze landen dit soort evenementen binnen?

"Het draait allemaal om sportswashing", legt arabist Laila al-Zwaini uit bij Langs de Lijn En Omstreken. "Ze willen met het binnenhalen van dit soort sportevenementen hun imago witwassen. Een land als Saoedi-Arabië heeft natuurlijk enorme imagoschade geleden met onder andere de dood van Khashoggi. Ze willen via sportevenement en muziekfestivals laten zien dat alles goed is en zo ook toerisme binnenhalen."

"De vraag is hoe lang zoiets goed gaat. Want met dit soort evenementen halen ze ook de vrijheid binnen en Saoedi-Arabië is nog steeds heel erg conservatief", aldus Al-Zwaini.

Saoedi-Arabië betaalt grof geld om dit soort evenementen binnen te halen. Geld dat ze niet direct terug verdienen. "Het is nu echt een investering. Vooralsnog verdienen ze er nog niks aan, maar het helpt wel gelijk om hun imago op te bouwen", aldus Al-Zwaini.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1