appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Vanzelfsprekend
STER Advertentie

Atlete Krumins: 'Met een goede voorbereiding kan ik denken aan een medaille op de Olympische Spelen'

EPA
dinsdag 3 december 2019 | EO | NOS | Redactie

Volgend jaar is het weer zover: de Olympische Spelen. Voor veel topsporters een jaar met een magische klank. Hét toernooi waar je als sporter wil vlammen. En dat geldt ook voor atlete Susan Krumins. Dinsdagavond was ze te gast bij Langs de Lijn En Omstreken.

De 33-jarige atlete kreeg deze zomer last van een parasiet, waardoor ze niet goed kon trainen. Toch werd ze in september zevende op de 10.000 meter bij de WK in Doha, in een persoonlijk record bovendien.

In 2012 miste Krumins de Olympische Spelen en wist ze niet of ze nog wel door wilde gaan in de sport. Ze kwam terecht bij de Australische succescoach Nic Bideau. En hij bleek een goede motivator te zijn voor haar, met een prachtige palmares tot gevolg: brons bij de EK van 2014 op de 5 kilometer en zilver bij de EK van 2018.

Maar de aanloop naar de afgelopen WK in Doha ging allesbehalve vlekkeloos. "De eerste wedstrijd van het seizoen ging heel goed, maar daarna werd ik ziek. Het bleek uiteindelijk dat ik een parasiet had, daardoor heb ik drie maanden niet kunnen trainen. Ik wist niet zeker of ik dit jaar nog beter zou worden, of pas vlak voor de Olympische Spelen."

Uiteindelijk werd Krumins, na twee zware antibioticakuren, weer beter. Ze had vijf weken de tijd om te trainen voor de WK in Doha eind september. "In die vijf weken heb ik zo hard mogelijk getraind. Ik ben op hoogtestage gegaan, samen met een paar trainingsmaatjes. Het leek mij goed en vooral ook leuk om te doen. Ik dacht: 'We kijken wel waar het schip strandt'."

Maar ondanks dat kijken ‘waar het schip strandt’, had Krumins wel nog een doel. "Zonder doel zou ik niet zijn gegaan. Ik wilde sowieso wel in de top-14 lopen."

En dat is gelukt ook, tijdens de WK liep ze een persoonlijk record en werd ze uiteindelijk zevende. Nu heeft Krumins haar zinnen gezet op de Olympische Spelen van 2020. "Met een goede voorbereiding en als ik heel blijf, dan kan ik wel aan een medaille gaan denken."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1