Sport

Nederlandse wielrennen en Bauke tellen weer mee

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse wielrennen en Bauke tellen weer mee

[NOS] In 1981 kwam Hennie Kuiper als laatste Nederlander met de armen in de lucht over de streep in de Ronde van Lombardije. 38 jaar later werd Bauke Mollema zijn opvolger. Met een korte, indrukwekkende solo besliste hij voor het eerst een 'wielermonument' in zijn voordeel.

De Ronde van Lombardije wordt in één adem genoemd met klassiekers als De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Net als Milaan-San Remo zijn dat monumenten in het wielrennen. Een overwinning in zo'n koers telt mee en geeft de loopbaan van een wielrenner heel veel extra glans. NOS-commentator Gio Lippens vindt ook dat de overwinning van Mollema een bekroning is van een hele mooie loopbaan. "Het is een parelketting met een hele hoop mooie parels." zei hij in Langs de Lijn.

De mooiste van Bauke

Enkele jaren geleden reed Bauke Mollema een goed klassement in de Tour de France. Hij werd daarbij gesteund door ploeggenoot Laurens van Dam. Het betekende de geboorte van het duo Bau en Lau. Toevallig was de wedstrijd waarin Bau zijn grootste succes boekte ook de laatse wedstrijd van Lau. Eerder dit jaar had Ten Dam zijn afscheid al aangekondigd. Volgens Gio Lippens kan de wielrenner met trots terugkijken op zijn carrière. Terugkijkend schetst Lippens het beeld van een a-typische renner." Het was iemand die niet volgens de gebaande paden werkte, maar zijn eigen keuzes maakte. Tegelijkertijd was het ook een wielrenner die gepresteerd heeft."

De laatste van Laurens

Met de overwinning van Bauke Mollema in 'Il Lombardia' bewijst het Nederlandse wielrennen dat het weer meetelt op mondiaal niveau. De echte doorbraak kwam twee jaar geleden met de overwinning van Tom Dumoulin in de Ronde van Italië. Maar ook de overwinningen van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik en de zeges van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen toonden al een wederopstanding aan. Een wederopstanding die volgend jaar kan worden doorgetrokken met talenten als Matthieu van der Poel en Dylan Groenewegen en een herstelde Tom Dumoulin.

Ster advertentie
Ster advertentie