appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Bauke Mollema schrijft Ronde van Lombardije op zijn naam

AFP
zaterdag 12 oktober 2019 | NOS | NOS Twitter

Wielrenner Bauke Mollema heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De renner van Trek sprong op zo'n twintig kilometer van de meet weg uit een kopgroep en kon niet meer worden achterhaald.

De Ronde van Lombardije wordt gerekend tot een van de vijf meest prestigieuze klassiekers, de zogenoemde monumenten in de wielersport. Slechts drie keer eerder won een Nederlander. Jo de Roo was in 1962 en 1963 de beste. De laatste Nederlandse winnaar was Hennie Kuiper, in 1981.

Mollema won nooit eerder een van de vijf grote klassiekers. Zijn grootste triomf in een eendagskoers was de Clásica San Sebastián in 2016.

Geen favoriet

In de 243 kilometer lange koers werd Mollema vooraf niet tot de favorieten gerekend. Maar hij profiteerde van het getreuzel van de echte kanshebbers, zoals Primoz Roglic, Jakob Fuglsang, Alejandro Valverde, Egan Bernal en Michael Woods.

Roglic probeerde het met een versnelling net voor de laatste klim, de San Fermo della Battaglia, maar hij werd in die beklimming achterhaald. Toen lag Mollema met een behoorlijke marge al enige tijd op kop.

De Nederlander zag zijn marge weliswaar nog wat slinken, maar kon ruim voor de meet al wel juichen.

Alejandro Valverde eindigde voor de derde keer als tweede in de Italiaanse koers.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1