appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Kruijswijk ijzersterk op Tourmalet, Pinot wint de etappe

NOS
zaterdag 20 juli 2019 | NOS | NPO Radio 1 | Redactie Twitter

Wielrenner Steven Kruijswijk heeft goede zaken gedaan in de eerste Pyreneeënetappe met aankomst bergop. Kruijswijk finishte op de Col du Tourmalet als derde en staat nog altijd derde in het algemeen klassement.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De etappe werd gewonnen door Thibaut Pinot. Geletruidrager Julian Alaphilippe bungelde in de slotkilometers achteraan de favorietengroep, maar kon toch volgen en finishte als tweede, vlak voor Kruijswijk.

Thomas kan niet volgen in slotkilometer

Geraint Thomas, de winnaar van vorig jaar die in de eerste week bergop nog de beste indruk maakte, moest lossen bij een versnelling van Buchmann en Pinot, die als vierde en vijfde finishten.

Jumbo-Visma ijzersterk

Kruijswijk had tot diep in de finale de beschikking over twee helpers, Laurens De Plus en George Bennett. Daarmee was Jumbo-Visma in de finale van de etappe als beste vertegenwoordigd op de slotklim van de buitencategorie.

De twee kopmannen van Ineos, Egan Bernal en Geraint Thomas, moesten het in de laatste kilometers zonder knechten doen. Ze werden in het eerste deel van de Tourmalet bijgestaan door twee Nederlanders, Dylan van Baarle en Wout Poels.

Quintana er al snel af

Terwijl drie van zijn ploeggenoten het tempo bepaalden in de favorietengroep, moest Quintana lossen. Daarmee was hij op tien kilometer de eerste favoriet die op de Tourmalet de klassementsmannen moest laten gaan.

Romain Bardet was er op dat moment al lang niet meer bij. De Fransman maakt de hele Tour al een slechte indruk en zakte al op de Col du Soulor, de eerste serieuze klim van de dag, definitief door het ijs.

Ook Adam Yates moest de anderen in de toptien van het klassement als vroeg laten gaan.

Kort na de start ontstond een kopgroep van zeventien renners, onder wie Vincenzo Nibali en Peter Sagan. Nibali heeft een goed algemeen klassement al uit zijn hoofd gezet en jaagt deze Tour op ritzeges.

Op de flanken van de eerste serieuze klim, de Col du Soulor (eerste categorie), viel de kopgroep uiteen. Nibali, Elie Gesbert en Tim Wellens (drager van de bolletjestrui) rondden samen de top.

Na de Soulor werden Nibali, Gesbert en Wellens teruggepakt door andere aanvallers uit de vroege kopgroep. Romain Sicard demarreerde en begon met een voorsprong van anderhalve minuut op de groep met geletruidrager Alaphilippe als eerste aan de Tourmalet.

Gesbert haalde zijn landgenoot bij, maar werd op tien kilometer van de finish ingerekend door de favorietengroep, waarna de strijd tussen de klassementsmannen begon.

Reactie in het Tourcafé

Het publiek in het NPO Radio 1 Tourcafé was dik tevreden met de prestatie van Steven Kruijswijk. Bekijk hieronder de beelden.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1