Sport
NOS

Alaphilippe deelt dreun uit aan Thomas, Kruijswijk stijgt in klassement

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alaphilippe deelt dreun uit aan Thomas, Kruijswijk stijgt in klassement

Julian Alaphilippe heeft een harde klap uitgedeeld aan Geraint Thomas. De Fransman versloeg vrijdag een van de kanshebbers voor de individuele tijdrit en zorgde ervoor dat, op de honderdste verjaardag van het tricot, de gele trui steviger om zijn schouders zit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alaphilippe was de snelste in de race tegen de klok in Pau (35.00,24). Thomas, erkend tijdrijder, moest veertien seconden toegeven op de renner van Deceuninck-QuickStep, die zaterdag voor de negende keer het geel mag dragen.

Steven Kruijswijk heeft uitstekende zaken gedaan in het algemeen klassement. De Nederlander van Jumbo-Visma steeg door een goede tijdrit naar de derde plaats, over Egan Bernal (Team Ineos).

Ontsierd door val Van Aert

De tijdrit werd ontsierd door een zware valpartij van een van de kanshebbers, Wout van Aert. De Jumbo-Visma-coureur kwam op 1,1 kilometer van de meet hard ten val nadat hij was blijven hangen in een reclamedoek dat was vastgemaakt aan een dranghek.

Van Aert, die zijn eerste Tour reed en de tiende etappe had gewonnen, werd overgebracht naar het Centre Hospital in Pau en stapt niet meer op deze Ronde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 27,2 kilometer lange race tegen de klok door de Zuid-Franse stad voerde de renners over drie klimmetjes: de Cériset, de Côte d'Esquillot en via Gan weer in noordelijke richting terug naar Pau. Het parcours ging constant op en af en in de slotkilometer zat nog een strook met een stijgingspercentage van 17.

De Gendt

De eerste goede tijd werd neergezet door Kasper Asgreen (Deceuninck-QuickStep). De Deen was lang de snelste, maar werd van zijn stoel in de zogeheten hotseat, waar de virtuele nummers één van dat moment mogen plaatsnemen, gestoten door De Gendt.

Velen deden een poging om onder de sterke tijd van De Gendt te duiken, maar Richie Porte (+9 seconden), Rigoberto Urán (+0.28 seconden) en Thibaut Pinot (+13 seconden) beten zich stuk op de tijd van de Belg.

Thomas verpulverde de tijd van De Gendt echter wel, maar daarna dook Alaphilippe er ruim onder.

Ster advertentie
Ster advertentie