appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ewan sprint naar ritzege in de Tour, Groenewegen tweede

NOS
woensdag 17 juli 2019 | NOS | Redactie Twitter

Wielrenner Dylan Groenewegen heeft naast een tweede ritzege in de 106de Ronde van Frankrijk gegrepen. Groenewegen eindigde in Toulouse als tweede, de zege ging naar de Australiër Caleb Ewan.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groenewegen won afgelopen vrijdag voor de vierde keer in zijn carrière een Touretappe en werd gezien als een van de grootste kanshebbers voor de winst, zeker gezien de blakende vorm waarin zijn ploeg Jumbo-Visma verkeert.

De elfde etappe eindigde in een traditionele massasprint. Groenewegen kwam in de laatste honderden meters op kop, maar vlak voor de meet ging Ewan hem voorbij.

Geen tweede zege voor Groenewegen

De Tour vormt het hoofddoel van Groenewegens seizoen, maar de grootste wielerkoers van het jaar begon anderhalve week geleden teleurstellend voor de sprinter.

In de eerste etappe ging hij onderuit voor de sprint goed en wel begonnen was. Door de gevolgen van die valpartij kwam hij in de tweede massasprint niet tot wasdom, maar in de zevende etappe sloeg hij wel toe. Dat huzarenstukje wist Groenewegen in Toulouse niet te herhalen.

Terpstra uitgevallen

Niki Terpstra ging dertig kilometer voor het einde van de etappe onderuit en moest daardoor de Tour verlaten.

Terpstra greep, zittend op het asfalt, direct naar zijn sleutelbeen. Hij stapte nog wel even op de fiets, maar gaf kort daarna op.

Meteen nadat Tourdirecteur Christian Prudhomme vanuit zijn auto de koers op gang had gewapperd met zijn vlag, demarreerden vier renners uit het peloton. De 166 anderen hadden daar direct vrede mee.

Maandag waren er nog 171 renners gefinisht, maar de Duitser Rick Zabel ging door ziekte niet meer van start in Albi.

Twee en een halve minuut voorsprong

De Fransen Lilian Calmejane (ploeggenoot van Terpstra), Stéphane Rossetto en Anthony Pérez en de Belg Aimé De Gendt kregen een voorsprong van twee en een halve minuut.

De ploegen met een kansrijke sprinter namen de controle in het peloton voor hun rekening. Met name Maxime Monfort, Tony Martin en Kasper Asgreen verzetten veel werk voor Ewan, Groenewegen en Viviani.

Zo'n twintig kilometer voor de meet begon het gedrang in het peloton. De laatste aanvallers, De Gendt, werd in de laatste kilometers ingerekend, waarna de sprint in Toulouse zich begon.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1