appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Zuid-Afrikaan Impey bekroont lange aanval met ritzege in Tour

ANP
zondag 14 juli 2019 | NOS | Redactie

Wielrenner Daryl Impey heeft na een dag in de aanval de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Impey was de Belg Tiesj Benoot de baas in de sprint in Brioude.

Voor de Zuid-Afrikaan is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. In 2013 droeg hij wel al twee dagen de gele trui, als eerste Afrikaan in de historie van de Tour.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen Impey en Benoot over de finish kwamen, had het peloton een achterstand van zo'n dertien minuten.

Tien kilometer na de start in Saint-Étienne moest een van de smaakmakers van de etappe van zaterdag de Tour verlaten. Alessandro De Marchi smakte hard tegen het asfalt en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Veel ruimte voor vijftien aanvallers

Niet lang daarna kregen vijftien aanvallers de ruimte van het peloton. Tony Martin, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Edvald Boasson Hagen en Tiesj Benoot waren de opvallendste namen in de kopgroep, die binnen een mum van tijd een voorsprong van dik tien minuten pakte op het peloton.

Geen van de vijftien renners vooraan vormde een bedreiging voor de geletruidrager. Roche stond met een achterstand van ruim 23 minuten het dichtst bij klassementsleider Julian Alaphilippe.

Ruim veertig kilometer van de meet sprong de Oostenrijker Lukas Pöstlberger weg uit de grote kopgroep. Hij keek om en hoopte op medestanders, maar Pöstlberger stond er alleen voor.

Op de slotklim, de Côte de Saint-Just (derde categorie) werd hij ingelopen en brandde de strijd om de dagzege los.

Roche, Benoot en Impey gingen er met z'n drieën vandoor, maar Roche, die op de laatste officiële nog een sterke indruk maakte, moest niet veel later lossen.

Man van de streek

In het peloton liet Romain Bardet, geboren in finishplaats Brioude, zich nog even zien. Hij kreeg met Richie Porte en George Bennett een kleine voorsprong, maar het trio kwam niet weg en zo kon Bardet zijn teleurstellende eerste Tourweek ook in zijn eigen streek niet goedmaken.

In het algemeen klassement geeft Bardet al meer dan drie minuten toe op de geletruidrager.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1