appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Van Vleuten onbedreigd naar eindzege in Giro Rosa, Vos wint slotetappe

Pro Shots
zondag 14 juli 2019 | NOS | Redactie

Annemiek van Vleuten heeft opnieuw de Giro Rosa gewonnen. Haar leiderstrui kwam in de slotetappe naar Udine geen moment meer in gevaar. Marianne Vos won voor de vierde keer een etappe door de beste te zijn in de sprint.

De tiende etappe was bepaald geen routineklusje, zoals vaak het geval is bij grote rondes, wanneer het peloton in de slotetappe welhaast in een feestelijke parade naar de finish fietst. De 120 kilometer lange slotrit van de Giro Rosa bevatte nog een stevige klim.

De Duitse Romy Kasper waagde samen met de Poolse Anna Plichta nog de meest serieuze vluchtpoging, maar uiteindelijk werden alle strijdvaardige rensters vlak voor de finish door het peloton weer ingerekend. Vos zag haar kans schoon in de laatste kilometers.

Machtsvertoon

De 36-jarige Van Vleuten werd in het voorjaar al met groot machtsvertoon Nederlands kampioen en die blakende vorm nam ze mee naar de grootste meerdaagse wielerkoers voor vrouwen.

Van Vleuten legde de basis voor de eindzege in de vijfde etappe. In een zware bergrit reed ze haar concurrenten op minuten achterstand, onder wie haar landgenote en andere vooraf aangewezen favoriet Anna van der Breggen. Voor Nederland was deze editie van de Giro Rosa een groot succes.

Niet alleen Van Vleuten onderscheidde zich met de eindzege en twee etappezeges, ook Van der Breggen eiste een hoofdrol op. Zaterdag troefde zij Van Vleuten in de laatste meters af en wist daarmee de negende etappe op haar naam te schrijven.

Drievoudig winnaar Marianne Vos scherpte op haar beurt haar record aan van meeste dagzeges in de Giro Rosa. Door haar vier etappezeges staat ze inmiddels op een totaal van 25. Van Vleuten bezorgde Nederland op haar beurt de zevende zege in het eindklassement, alleen Itali√ę heeft er nog eentje meer.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1