appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Luister etappe 7 live op NPO Radio 1: Groenewegen kan toeslaan in langste Touretappe

NOS
vrijdag 12 juli 2019 | NOS | Redactie Twitter

"Het was een heel zware etappe." "Die slotklim was zeer steil." "Dit was zwaar." Respectievelijk geletruidrager Giulio Ciccone, ritwinnaar Dylan Teuns en klassementsrenner Steven Kruijswijk wonden er geen doekjes om: de zesde Tour-etappe van gisteren, met pittige aankomst bergop, was een loodzware.

De vraag is hoe de renners - en dan met name de sprinters - de nacht hebben doorgebracht. Want voor de rappe mannen ligt er vandaag weer dagsucces voor het grijpen, tijdens de zevende en tevens langste etappe van deze Ronde van Frankrijk.

Rit voor de sprinters

"Gisteren was voor de sprinters vervelend, een bergetappe waarin ze diep moesten gaan", vertelt baanwielrenner en analist Theo Bos. "Ze moesten de klimmetjes overleven om bij het gros van de renners te blijven. Als je dan alleen komt te zitten, moet je flink doorharken om op tijd binnen te komen."

"Maar vandaag is er een rit die ze moeten winnen", zegt Bos over de 230 kilometer lange etappe van Belfort naar Chalon-sur-Saône, waarin de 173 overgebleven coureurs weliswaar twee cols van de vierde en eentje van de derde categorie tegenkomen, maar waarin het halverwege de koers ook nagenoeg vlak wordt.

"Voor de sprinters is het zaak dat er geen kopgroep gaat rijden die heel sterk is. Die kan dan wegblijven en dan moet het peloton er alles aan doen om er op tijd bij te komen", aldus Bos, die de sprinters van advies voorziet. "Opletten dus in het begin."

Dylan Groenewegen zal extra scherp aan de start staan. Na twee eerdere mislukte sprintpogingen, door een valpartij en een gebrekkige communicatie, zal hij vandaag maar wat graag zijn vierde etappezege in de Tour willen bijschrijven.

Wat dat betreft heeft Bos goed nieuws: "Als je de sprint van vandaag vergelijkt met de twee eerdere sprints deze Tour, dan ligt deze hem misschien wel het beste. Bovendien bewees hij vorig jaar twee ritten op rij te kunnen pakken nadat hij in het begin van de Tour een paar keer de sprint had gemist. Het kan zo omslaan bij hem. En hij is goed in vorm."

In het algemeen klassement maakte Kruijswijk gisteren een kleine val, maar de kopman van Jumbo-Visma bleef koel. Hij vond zichzelf immers terug op plaats acht, met slechts vijftien seconden achterstand op de best geklasseerde klassementsrenner, Geraint Thomas.

"Steven ligt goed op schema. Van wat ik heb begrepen is hij, als je puur kijkt naar de hartslagvermogensratio, vergeleken met de Tour van vorig jaar heel erg goed. Ook op de andere beklimmingen", legt Bos uit. "Hij zit op een heel goed niveau op dit moment."

Meld je aan voor de Touralert

Ben je aan het werk of zit je op het strand, maar wil je wel de Tour volgen? Geen stress! Ook dit jaar kan je je weer aanmelden voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe! Download de NPO Radio 1 app voor iOS of Android, ga naar instellingen en zet 'm aan! 

Samen koers kijken in het NPO Radio 1 Tourcafé

Unieke kans: je kan tijdens de laatste week van de Tour live de uitzendingen van NOS Radio Tour de France bijwonen in het enige echte NPO Radio 1 Tourcafé! Meld je hier gratis aan.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1