appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De troostende arm van Miedema

NOS
donderdag 27 juni 2019 | NOS | Edwin Cornelissen Twitter

Prachtig was het filmpje van de feestende Oranje-vrouwen op social media. Dansend en springend in de eetzaal van het hotel. Omgeven door ronde, mooi gedekte tafels met borden en bestek. Luidkeels werd er meegezongen met Claudia de Breij’s ‘Zie Die Leeuwinnen’, verrassend zuiver ook. En als ik de beelden goed heb kunnen bestuderen was er geen speelster die zich aan dit zangkoor onttrok. Niemand viel uit de toon. 

En toch, het beeld dat mij het meest bijblijft is de foto op het veld van Vivianne Miedema. Haar linkerarm heeft ze geslagen om de schouder van Mana Iwabucci. Met haar rechterhand drukt ze de Japanse tegen zich aan. De flauwe glimlach van Miedema verraadt weliswaar opluchting, maar in alles voel je dat zij meeleeft met de vrouw in het blauw, die haar ogen neergeslagen heeft na een nederlaag, die aan zal voelen als een treurspel.

Zoveel beter in de tweede helft, zoveel kansen. Maar door een discutabele strafschop verwordt de Japanse droom tot een nachtmerrie. 

Wereldklasse

Het is niet toevallig dat Vivianne Miedema haar troostrijke schouder biedt aan Iwabucci. De twee speelden enkele jaren samen bij Bayern München. Maar de compassie van Miedema gaat verder dan het gezamenlijke verleden alleen. Vlak na de wedstrijd spreekt zij voor mijn microfoon met grote bewondering over het spel van Japan. "Ze zijn van wereldklasse. Er zit zoveel voetbal in. Af en toe heb je het gevoel dat ze met 20 Japanners op het veld staan, niet met 11."

Het is een lofzang van de liefhebber Miedema aan het adres van de tegenstander. "Ze voetballen geweldig. Daar heb ik gewoon respect voor." Ik vind het mooi dat de spits van Oranje na zo’n overwinning, weggesleept voor de poorten van de hel, zich niet louter tegoed doet aan het zoet van de zege maar ook oog heeft voor de dramatiek van Japan. Dat ze meevoelt in het wrede lot dat de ploeg treft.

Oprecht

Het is geen formaliteit, geen net gebaar. Wie Vivianne Miedema beluistert tijdens dit WK, merkt dat ieder woord dat ze spreekt gemeend en oprecht is. Kenmerkend voor een speelster die goed in haar vel zit. En daarover laat Oranje’s nummer 9 geen misverstand bestaan. Ze is pas 22 jaar, maar mag zich sinds dit WK Nederlands topscorer aller tijden noemen. Dreigend is ze bijna altijd. Ook gisteren stond alleen de paal een treffer van Miedema in de weg. 

De leeftijd impliceert dat haar carrière net begonnen is. Maar niets is minder waar. Als 17-jarige speelde ze al haar eerste wedstrijden voor Bayern. De teller bij Oranje staat ook inmiddels al op 79 caps. Dus je hoeft Vivianne Miedema niet te vertellen hoe dicht succes en mislukking bij elkaar kunnen liggen. Soms is het geluk je goed gezind. En soms voelt het alsof het leed van de hele voetbalwereld op je schouders drukt. Zoals gisteren bij de arme Mana Iwabucci uit Japan. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1