Sport

Blijf van die bal af, Van de Donk!

foto: Edwin Cornelissefoto: Edwin Cornelisse
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf van die bal af, Van de Donk!

[NOS] "Zo!", laat bondscoach Sarina Wiegman zich ontvallen als ze het uitpuilende, benauwde zaaltje inkijkt. Tientallen journalisten zijn afgekomen op de persconferentie waarin zij en Daniëlle van de Donk hun licht laten schijnen over de komende confrontatie met Japan. Mocht de Oranje-equipe er nog niet van doordrongen zijn dat het spel om de knikkers nu echt gaat beginnen, dan spreekt deze weldadige media-opkomst boekdelen.

Gek genoeg maakt Wiegman uitgerekend in de broeierige ambiance, vooruitlopend op de eerste van wellicht vier finale-wedstrijden in Frankrijk, een uiterst ontspannen indruk. Gezellig op de bank met chips en cola, antwoordt zij op de vraag of schoolgaande kinderen wat haar betreft op mogen blijven voor deze grote wedstrijd tegen Japan, aanvang 21.00 uur. Dat deed zij vroeger ook.



Misschien helpt het dat de bondscoach een relaxte Daniëlle van de Donk naast zich weet. Oranje’s nummer 10 ziet het mediaspektakel geamuseerd aan. Wanneer Wiegman de vraag of zij een controlfreak is genuanceerd probeert te beantwoorden, zegt buurvrouw Van de Donk direct en volmondig: 'ja!'.

Strak geregisseerde FIFA-circus

Anderzijds is het ook even wennen, dit strak geregisseerde FIFA-circus. Op de tafel waarachter coach, speelster én een official plaatsnemen, is pontificaal een voetbal geplaatst. Het doel, overduidelijk, is om het merk van de bal te tonen aan de wereld die toekijkt. Een sponsorverplichting. Niets meer, niets minder.

Als een journalist een vraag aan Van de Donk wil stellen, klaagt hij dat de vermaledijde bal hem het zicht belemmert. Van de Donk op haar beurt denkt hulpvaardig te zijn en oppert de bal even opzij te leggen. Terwijl ze de daad bij het woord wil voegen, beginnen de FIFA-bobo’s direct te steigeren. Nee, dit is nadrukkelijk niet de bedoeling. "Ik heb niet veel ervaring, jongens. Sorry!", zegt de Brabantse met een lach.

Kolderiek is ook het moment dat een Japanner een vraag stelt aan Wiegman. "Which language is this?", vraagt de bondscoach voordat ze zich realiseert dat er een 'oortje' voor haar klaarligt. Daarmee kan ze de tolk horen, die de vraag simultaan vertaalt. Het bevestigen van het oortje blijkt een lastig verhaal. Met de microfoon nog aan horen we Wiegman tegenover Van de Donk verzuchten: "Ik ben weer aan het stoeien met dat ding." Van de Donk schatert: "Ik ook!"

In de ongedwongen sfeer, die niets verraadt van wedstrijdspanning, laten de twee Nederlandse sprekers ook wel degelijk hun licht schijnen over serieuzere aangelegenheden. Van de Donk vergelijkt het Japanse voetbal met dat van Barcelona. Wiegman probeert haar toehoorders uit te leggen waarom Europese ploegen zo goed voor de dag komen op het WK.

Contrast

Wat een contrast met de persconferentie van Japan, twee uur daarvoor. Daar zien we de speelster heel verlegen naast de bondscoach zitten. Af en toe mag ze een loze kreet slaken. De coach zelf blinkt ook al niet uit in schokkende teksten. "We zitten nu in de knockout-fase. Daarvan weet je: we móeten winnen. We gaan ons best doen." Dat kaliber.

Dan zie ik toch liever een Nederlandse bondscoach worstelen met een oortje. Of een speelster die totaal onbewust een sponsor én de FIFA dreigt te beledigen door een bal van tafel te vegen. Als Oranje op de mat dezelfde onbevangenheid en ontspanning tentoonspreidt, dan komt het tegen Japan helemaal goed.

Ster advertentie
Ster advertentie