appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het moeizame verleden van Amerikanen in de Giro

ANP
donderdag 23 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Er wordt niet meer gesprint in de Giro: we gaan de bergen in. Gaat het echte werk nu beginnen? "Dat is wel te hopen", zegt Mart Smeets. "Het was gaap gaap gaap de afgelopen dagen." Dagelijks bespreekt Mart in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. 

Mart Smeets over de Giro d'Italia: het moeizame verleden van Amerikanen in de koers

Vandaag duikt hij in het Amerikaanse verleden van de Ronde van Italië. In 1946 reed voor het eerst een Amerikaan mee in de Giro: Joseph Magnani. "Van Italiaanse komaf, en geëmigreerd naar Amerika. Daar hadden ze het alleen zo slecht dat de kinderen terug werden gestuurd naar Italië. Joseph werd daar een hele behoorlijke wielrenner", vertelt Mart. Hij ging uiteindelijk terug naar de VS, maar op die tocht raakten al zijn wielrenspullen vermist. Tot de dag van vandaag is nooit iets teruggevonden. "Zielig."

McDonalds

In '85 kwam er een Amerikaanse ploeg. Mannen als Boyer, Phinney en Heiden. "Hij was natuurlijk ook schaatser. Dat vond hij niet genoeg, dus hij dacht: ik ga ook wielrennen. Toen won dat kreng ook nog verschillende tussensprints."

De Italianen moesten de Amerikanen toen nog niet. "Ze aten daar iedere avond McDonalds, en dat doe je in Italië natuurlijk niet maken." Er werd een petitie opgezet om ze uit de koers te zetten. "Maar dat kon de organisatie toch niet maken."

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1