appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Is Oranje twee wereldkampioenen de baas in de Nations League?

ANP
zondag 18 november 2018 | NOS | Luuk de Jong

Het zou toch mooi zijn hè? In 'de poule des doods', waarin we al veroordeeld waren tot degradatie, winnen van de laatste twee wereldkampioenen? Het kan verkeren voor Oranje, dat aan een gelijkspel genoeg heeft aan de (lucratieve) groepswinst. Om 20:45 wordt er in de Veltins Arena in Gelsenkirchen afgetrapt. De wedstrijd is live te volgen bij Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.

Oranje is in vorm. Nadat Duitsland met 3-0 aan de kant werd geschoven in de Johan Cruijff Arena werd er niet meer verloren. Een gelijkspel tegen de Belgen en afgelopen vrijdag een verrassende overwinning op de regerend wereldkampioen Frankrijk. Met maar liefst 2-0 werd gewonnen in de Rotterdamse Kuip, dat een echte vesting blijkt voor Oranje. In de Kuip is het Nederlands Elftal al 18 jaar ongeslagen.

Miljoenen (en nog veel meer) op het spel

Er valt veel te verdienen voor Oranje in de jacht naar de groepswinst. Door de goede prestaties is een beschermde status voor het kwalificatietoernooi voor het EK 2020 al zeker. Mocht het toch weer misgaan in de kwalificatie voor het EK, dan is de Nations League een omweg om alsnog van de partij te zijn in 2020. 

Elke groepswinnaar speelt play-offs in de strijd om nog een EK-ticket. Ook als er vanavond verloren wordt van Frankrijk is er nog geen man overboord. Groepswinnaars die via de reguliere kwalificatie al geplaatst zijn voor het EK, nemen niet deel aan de play-offs. Dan wordt de nummer twee (Nederland dus) doorgeschoven.

Het startbedrag dat Nederland aan het begin van de Nations League kon bijschrijven op de rekening bedroeg 2,25 miljoen euro. Bij groepswinst wordt dat bedrag verdubbeld. Het eindtoernooi, de play-offs, dat in Portugal gespeeld wordt levert ook een bonus op. De winnaar krijgt 6 miljoen euro. Geen verkeerd bedrag nadat Oranje twee eindtoernooien achter elkaar gemist heeft.

'Hebben een norm voor onszelf gelegd'

Bondscoach Ronald Koeman denkt dat Oranje maandagavond hetzelfde niveau op de mat kan leggen als tegen Frankrijk vrijdagavond. "We hebben voor onszelf die norm neergelegd. Dat kan een paar dagen later niet ineens heel anders zijn. Ik verwacht dat de jongens er klaar voor zijn."

Volgens de Duitse bondscoach Joachim Löw is Nederland de favoriet vanavond na het zien van de galavoorstelling tegen Frankrijk. Koeman wil daar niet in mee: "Dat baseert hij op een aantal wedstrijden, dat is niet reëel."

De jonge verdediger Matthijs de Ligt is klaar voor Duitsland. De knop is bij hem om, naar eigen zeggen. "Gisteren hadden we het er nog over hoe mooi het was, maar ook dat we bescheiden moeten blijven. We hebben een doel en dat is plaatsen voor het EK. Dit alles is daar een onderdeel van", besluit de Ajax-captain.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1