Sport
EONOS

Bereikt Ajax al na vier speelrondes de volgende ronde in de Champions League?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bereikt Ajax al na vier speelrondes de volgende ronde in de Champions League?

We zijn het niet meer gewend, succes van Nederlandse voetbalclubs in Europa. In de Europa League wisten clubs nog wel puntjes te pakken, maar in de Champions League was het magertjes de afgelopen jaren. Daar kan verandering in komen. Bij een overwinning heeft Ajax zich geplaatst voor de knock-out-fase van het miljardenbal. Er wordt om 21.00 uur afgetrapt in Lissabon en de wedstrijd is live te volgen bij Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.

Nog nooit eerder wisten de Amsterdammers de volgende ronde van de Champions League te bereiken na vier speelrondes. Daarnaast is het al dertien jaar (!) geleden dat Ajax zich überhaupt voor de volgende ronde wist te plaatsen. Maar, geschiedenis doet er vanavond niet toe. Er moet gevoetbald worden. In Lissabon. In het Estádio da Luz. Een onvervalste heksenketel.

Ajax in vorm

Het moet gezegd worden. Ajax is in bloedvorm. Van de afgelopen tien wedstrijden werden er maar liefst acht in winst omgezet, scoorde Ajax 28 keer en kreeg slechts 4 doelpunten tegen (waarvan 3 tegen PSV). Ook in de Champions League gaat het voortvarend. In München werd het 1-1 en thuis werd van AEK (3-0) en Benfica (1-0) gewonnen.

Quote

Ik wil vooral lef zien

Erik ten Hag

Eén van de grote kwaliteiten van Ajax is de veelheid aan manieren waarop de ploeg kan spelen. Met Dolberg, Huntelaar of Tadic in de spits ziet het tactisch plan er telkens anders uit. Hoofdtrainer Erik ten Hag wilde nog niet kenbaar maken op welke manier hij Benfica wil bestrijden: "Je kunt er maar elf opstellen, al kunnen wij in meerdere varianten spelen."

De hamvraag woensdagavond is of Ajax een gelijkspel moet koesteren, of voor de overwinning moet gaan. "Ik wil vooral lef zien", is de man uit Haaksbergen duidelijk. "Het hangt er vanaf hoe de stand is en het westrijdverloop speelt ook een rol."

Noussair Mazraoui scoorde al twee keer voor Ajax in de Champions League

Benfica wat minder in vorm

Waar Ajax wedstrijd na wedstrijd wint, verloopt het moeizaam bij de Portugese topclub. Nadat in Amsterdam met 1-0 werd verloren, ging het bergafwaarts met de ploeg van Rui Vitória. Belenenses was met 2-0 te sterk en ook thuis tegen Moreirense werd met 1-3 verloren.

NOS-commentator Jeroen Elshoff weet na het lezen van Portugese kranten dat de positie van de trainer er niet beter op is geworden de afgelopen weken: "Het hoofd van trainer Rui Vitória zit in de strop. De druk zit er vol op bij de ploeg. De vraag is: richten ze zich vanavond op en laten ze zien wat ze waard zijn, of gaan ze gebukt onder de spanning?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie