Sport
EONOS

België volgende horde voor zwevend Oranje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. België volgende horde voor zwevend Oranje

Nog nooit eerder won Oranje met zulk grote cijfers van Duitsland. 3-0 werd het maar liefst. De overwinning was belangrijk, aangezien Oranje toen nog puntloos onderaan in de Nations League stond. Vanavond om 20.45 uur speelt het Nederlands Elftal tegen België. De wedstrijd is live te beluisteren op NPO Radio 1.

Het blijft mooi hè? Grote broer Duitsland inmaken met duidelijke cijfers? Voor het eerst sinds 2002 wist Nederland te winnen van Duitsland. De punten die Oranje tegen Die Mannschaft heeft gepakt zijn cruciaal in de Nations League-campagne. Op dit moment staat Nederland met vier punten tweede achter Frankrijk, maar voor Duitsland, dat op één punt staat.

Maar de interlandperiode is nog niet voorbij. De oefenwedstrijd tegen België staat op het programma. Onze zuiderburen zijn voortvarend begonnen aan de Nations League, de volle zes punten werden gepakt na wedstrijden tegen Zwitserland en IJsland. Dat is op zich geen verrassing meer te noemen.

België beschikt over een gouden generatie met absolute topspelers als Eden Hazard, Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku (en dan zijn ze nog niet allemaal genoemd). De Belgen wisten daarom ook welverdiend de halve finale te halen op het WK afgelopen zomer. Daarin werden ze uitgeschakeld door Frankrijk, dat later wereldkampioen zou worden.

'Nederland altijd een topland geweest'

België hoort de afgelopen jaren bij de beste voetballanden ter wereld, terwijl Nederland afgleed als topland. België-aanvoerder Vincent Kompany is echter zeer onder de indruk van het Nederlands Elftal. Hij ziet dat Oranje een ommekeer aan het maken is na de magere afgelopen jaren. "Ik weet niet of het volledig vergelijkbaar is. Ik denk dat Nederland altijd een topvoetballand is geweest. Wij hebben onszelf nu pas een bepaalde stijl en filosofie opgelegd, dat was vroeger nooit zo", zegt de Belg tegen Sporza.

"Het is een goede ploeg, die echt goed heeft gespeeld tegen Duitsland. Het resultaat was verrassend, maar de manier waarop misschien niet zozeer", aldus de verdediger van Manchester City. "Ze hebben spelers met genoeg talent die zichzelf ook opofferen voor de groep. Misschien was dat de zwakte van Nederland in de mindere jaren. Nu blijkt dat er een ommekeer is geweest."

Van Dijk

Oranje kan in Brussel niet beschikken over aanvoerder Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool ondervindt te veel last van een ribblessure die hij opliep in het duel met Southampton. Hij heeft zijn coach Jürgen Klopp beloofd heel terug te komen: "Het is niet zo dat ik mijn been in moet houden, maar hij (Klopp red.) heeft mij de komende weken ook nodig." Om die reden is ook met bondscoach Ronald Koeman besloten om Van Dijk alleen op te stellen tegen Duitsland.

Ook België heeft te maken met enkele blessuregevallen. Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Moussa Dembélé en Kevin de Bruyne zijn niet inzetbaar tegen Nederland.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie