appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Buitenlandse media: 'Nieuwe tulpen overrompelen Duitsland'

ANP
zondag 14 oktober 2018 | NOS | NOS Twitter

Uiteraard is de 3-0 zege van het Nederlands elftal ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Daarbij wordt door de internationale pers vooral de zwakte van de Duitsers aangestipt. In het bijzonder bondscoach Joachim Löw, die tegen Nederland een record vestigde door voor de 168ste keer op de bank te zitten bij de Duitsers, moet het ontgelden.

Marca over Nederland-Duitsland

Het Spaanse Marca zinspeelt al op een nieuwe bloeiperiode van de Hollandse School. 'De nieuwe tulpen overrompelen Duitsland', kopt de sportkrant. Daarnaast zijn de Spanjaarden in het rijke verleden van de ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland gedoken door de WK-finale van 1974 terug te halen en de ontmoetingen op het EK 1988 en het WK van 1990.

"Wanneer Die Mannschaft en Oranje samenkomen is het geen schok dat het er hard aan toegaat en dat was zaterdagavond niet anders. Maar er kwam wel een einde aan een ander aspect dat bij het Duitse voetbal hoort, namelijk dat voetbal een spel is van elf tegen elf en dat de Duitsers uiteindelijk winnen."

l'Équipe over Nederland-Duitsland

'Soms een beetje naïef'

Het Franse l'Équipe zag dat het team van bondscoach Joachim Löw bij vlagen de overhand had, maar niet in staat was het Nederland echt moeilijk te maken. "Geconfronteerd met een jonge Nederlandse formatie, realistisch en soms een beetje naïef, hadden de spelers van Joachim Löw zeker veel balbezit, maar wat ze daarmee deden was niet veel."

In Italië klinkt bij La Gazzetta Dello Sport ook lof voor Oranje. "In de tempel van Cruijff worden de extreme kwaliteiten van Duitsland stukje bij beetje weggeslagen door Nederland. Oranje verkeert in de zoete illusie terug te zijn op het niveau van acht jaar geleden, toen het met Spanje streed om de wereldtitel."

Duitse media slijpen de messen

De zesde nederlaag in tien duels is voor het Duitse Der Kicker reden genoeg om de toekomst van bondscoach Löw ter discussie te stellen. "Dit is geen momentopname, maar het logische gevolg van een reeks fouten", schrijft het blad op z'n website.

Het Duitse voetbal zou een herstart maken na het desastreus verlopen WK in Rusland, maar daarvan is volgens Der Kicker niets te zien. "In plaats daarvan schrijft de selectie een vervolgroman op het debacle van het WK. Het roept opnieuw de vraag op naar de toekomst van coach Joachim Löw."

"Er is een gebrek aan zelfvertrouwen en vertrouwen. Een diagnose die bijna van toepassing is op het hele elftal, dat in de slotfase in Amsterdam soortgelijke ontbindingsverschijnselen vertoonde als deze zomer in Rusland."

Bild over Nederland-Duitsland

'Avond om van te gruwelen'

De Süddeutsche Zeitung noemt de oorwassing van Duitsland tegen Oranje 'een avond om van te gruwelen' en spreekt van een debacle. "Het was geen kleine nederlaag, maar een 0-3, wat een redelijk passend beeld was van de ineenstorting van het team van Joachim Löw."

Bild zet vooral vraagtekens bij het selectiebeleid van Löw. "Een verwoestende 3-0 nederlaag tegen de Nederlanders, die echt niet tot de internationale crème de la crème behoren."

Süddeutsche Zeitung over Nederland-Duitsland

"Zijn de spelers van het gouden team dat in 2014 wereldkampioen werd nog wel geschikt voor Die Mannschaft? In de beginopstelling staan wederom Manuel Neuer, Mats Hummels, Jerome Boateng, Thomas Müller en Toni Kroos. Er is geen moed voor nieuwe ideeën en er zitten geen ideeën achter het spel. Een 6 voor Joachim Löw." (In Duitsland is een 6 het laagste rapportcijfers, vergelijkbaar met een 1 in Nederland, red.)

"Ironisch genoeg hebben we nu een wedstrijd met de wereldkampioen voor de boeg! Voor Löw is dit een finale. Steeds meer verdwijnt de overtuiging dat hij echt degene is die de nieuwe start kan maken. Tegen Nederland wist hij alleen de oude WK-ellende te herhalen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1