appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Gregory Sedoc: 'Ik ben zo verschrikkelijk dol op de sport'

ANP
donderdag 27 september 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Hij deed mee aan drie Zomerspelen. Hij werkte aan het einde van zijn carrière fulltime om de eindjes aan elkaar te knopen en nu zien we hem af en toe bij de NOS verschijnen als atletiek-analist: Gregory Sedoc. De ex-hordeloper vertelt in De Nieuws BV over de voor- en achterkant van zijn topsport carrière.

Interview met Gregory Sedoc

Het hoogtepunt uit zijn carrière weet hij zonder aarzelen te benoemen: zijn Europese titel in 2007. "Het hoeft niet echt een hoogtepunt in je carrière te zijn, maar ik denk dat het verhaal heel mooi is omdat je altijd moet pieken op het juiste moment", zegt de ex-hordeloper. "Ik was absoluut niet de favoriet om daar Europees kampioen te worden. En als je dan in de finale na een valse start Europees kampioen wordt, dan piek je op het juiste moment."

Je moet altijd pieken op het juiste moment

Gregory Sedoc

Keihard trainen maar niks mogen laten zien

In 2011 werd Sedoc één jaar geschorst omdat hij niet goed aangegeven had waar hij was (de zogenaamde whereabouts). Hierdoor kon de dopingcontrole hem niet controleren en daar staat een schorsing op. Nog steeds vindt Sedoc het onterecht en het meest pijnlijke voor hem is: "Ik heb niet kunnen laten zien hoe goed ik op dat moment was. Ik was in de vorm van mijn leven. Ik zou zo hard lopen, maar ik zat thuis: ik kon niets doen."

Ik was blessurevrij, keihard getraind, en ik heb het niet kunnen laten zien

Gregory Sedoc

Sedoc: "Je hebt maar een korte tijd in je topsportleven dat je echt je absolute topvorm hebt. Maar dan ook dat alles lukt." Daarom is het nooit helemaal af voor Sedoc: "Het is niet helemaal rond want ik wilde toen voor mijzelf laten zien en bevestiging hoe hard ik echt heb kunnen lopen. En dat kon niet. Ik was blessurevrij, keihard getraind, en ik heb het niet kunnen laten zien."

De hele familie op de atletiekbaan

Hij groeide op op de atletiekbaan: de hele familie Sedoc was er te vinden. "Mijn ouders deden aan atletiek, mijn broers deden aan atletiek", vertelt de ex-hordeloper, dus dat hij ook op de baan te vinden was zat misschien wel in zijn genen. Het plezier dat hij op de baan beleefde was in één woord priceless: het legde de basis voor zijn carrière.

Ik ben zo verschrikkelijk dol op de sport, en dat is altijd gebleven.

Gregory Sedoc

Terwijl Sedoc nog te jong was om mee te doen, nam zijn vader hem toch stiekem mee naar een verspring wedstrijd: "Ik deed gewoon mee tijdens een wedstrijd en sprong daar gewoon tussendoor. En het plezier dat ik daar had, dat is tot op de dag van vandaag gebleven. Ik ben zo verschrikkelijk dol op de sport, en dat is altijd gebleven."

De vierjarige Sedoc wist al dat hij atleet wilde worden: "Ik wilde atleet zijn en in volle stadions lopen. Die sporthelden van toen waren eigenlijk veel groter want als je ze zag was het uniek. En nu kan je bijvoorbeeld voor 40 euro naar een stad vliegen, je koopt een kaartje, maar dat was er toen niet. Dan vloog je niet zomaar even naar Rome om je held te zien."

Nederlands Kampioen op de 4x100M

Alle drie de broers van Sedoc leefden ook op de atletiekbaan. Dan kan je je vast wel voorstellen hoe gezellig die jeugd is geweest! "We deden estafette in de achtertuin. Dan pakten we een stokje van de boom en dan liepen we, mijn broertje startte en ik als tweede. Dat was fantastisch. Als mijn ouders er niet waren dan gingen we op hun bed hoogspringen. Het was één groot feest."

Als mijn ouders er niet waren dan gingen we op hun bed hoogspringen. Het was één groot feest.

Gregory Sedoc

En met Gregory was ook het Sedoc-estafetteteam compleet. Met zijn broers won hij de 4x100M estafette op het Nederlands Kampioenschap in 2007: "Toen was ik maar druk en deed ik het even tussendoor. Maar nu kan ik echt genieten, van hoe speciaal dat was om met zijn vieren te doen. Alles wat we daar deden in de achtertuin, kwam twintig jaar later daar op die baan en dat is wel heel erg bijzonder."

Lange interview met Gregory Sedoc

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1