appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

De Proloog: een ontevreden Niki Terpstra en een goed woord voor Chris Froome

De Nieuws BV
woensdag 11 juli 2018 | BNNVARA | Willem Frank de Nood Twitter

Wielertalkshow De Proloog staat in het teken van de koers en de liefde voor de Tour. Dit keer ontvangen Willemijn Veenhoven en Patrick Lodiers: Volkskrant-columnist Bert Wagendorp en top-mountainbiker Anneke Beerten.

De Proloog: Bert Wagendorp en Anneke Beerten

Niet 'zomaar' mountainbiken

Beerten vertelt hoe ze op driejarige leeftijd begon met crossen op de BMX. "Ik hield niet zo van lopen, dus ben ik gaan fietsen." Een jaar of tien later begon ze met mountainbiken en niet met fietsen over bospaadjes op de Heuvelrug, maar downhillen. Ze behoort tot de wereldtop van de fourcross, een discipline waarbij vier bikers zich naar beneden storten.

Roef en Route

Roelof van de Redactie is en route in Frankrijk en volgt de Tourkaravaan. Vandaag sprak hij met Noorse fans van Amund Grøndahl Jansen. De zeer verlegen piepjonge 21-jarige renner van Team LottoNL-Jumbo.

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13:00 en 14:00 in De Proloog.

De vijfde etappe

NOS-verslaggever Gio Lippens doet verslag van de vijfde etappe naar Quimper. Het is de hele dag op en af voor de renners en Gio verwacht dat een puncheur er met de dagwinst vandoor gaat. Een renner als Alejandro Valverde of Julian Alaphilippe die een sprint heuvelop kunnen winnen.

Chris Froome

Bert Wagendorp neemt het op voor Chris Froome. Wat hem betreft wint de Sky-renner deze Tour de France. Hij heeft geen goed woord over voor de manier waarop Froome aan het kruis is genageld vanwege zijn gebruik van salbutamol. Bert wijst erop dat die dopingtest niet deugt: die werd ooit getest op zwemmers en niet op een wielrenner die uren door het snikhete Spaanse binnenland heeft gefietst.

Breng de hele professionele wielersport onder bij één multinational-achtige organisatie

Bert Wagendorp

Volgens de Volkskrant-columnist ontstond de maandenlange chaos rond Froome, doordat verschillende grote organisaties als de UCI en de ASO met elkaar ruziën over de rug van de renners. "Die organisatie moet op de schop", vindt Bert. "Breng de hele professionele wielersport onder bij één multinational-achtige organisatie, zoals de NBA."

Giro Rosa

Vanochtend belde Willemijn met Ellen van Dijk, wielrenster bij Team Sunweb. Zij koerst in de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen: de Giro Rosa. De regerend kampioen tijdrijden heeft weinig trek in de tijdrit van morgen: die is 15 kilometer klimmen. Het vlakke ligt haar beter. Verder heeft Van Dijk het prima naar haar zin in Italië: zaterdag fietste ze in het roze en gisteren won haar ploeg een etappe.

Bellen met Ramona

Natuurlijk bellen Patrick en Willemijn met Ramona Terpstra, de vrouw van wielrenner Niki Terpstra. Zijn Quickstep-ploeg won gisteren de etappe, maar toch was Niki ontevreden. Hij vond dat de andere teams "laf koersten." Ze geeft hem geen ongelijk: "Hij is zoals hij is."

De Proloog: Bert Wagendorp en Anneke Beerten

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1