Politiek
NOSNTR

Hoe zit het met tegenmacht in de Tweede Kamer? 'We hebben meer Kamerleden nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zit het met tegenmacht in de Tweede Kamer? 'We hebben meer Kamerleden nodig'

SP-leider Marijnissen, Baudet van FvD, Ouwehand vanPvdD en CU-leider Segers hadden het er allemaal over, de macht en tegen macht in de Tweede Kamer. Volgens de Kamerleden moeten de oude machtsdynamieken worden verbroken. Maar wat wordt daar precies mee bedoeld? Politicoloog Simon Otjes, van de Universiteit Leiden, legt uit dat de coalitiepartijen teveel met elkaar in verbinding staan.

De bewindslieden hadden het dus over het verbreken van de oude machtsdynamieken, over macht en tegenmacht en er moet een andere cultuur komen. Met sterker dualisme. Maar waar wordt precies op gedoeld wanneer we het hebben over oude machtsdynamieken. "We zien eigenlijk dat er sinds de jaren '80 een sterk monisme is. Dat betekent dat er een sterke band is tussen het Kabinet aan de ene kant, en de coalitiefracties in de Kamer aan de andere kant", legt Otjes uit in Nieuws en Co.

"Die zorgt ervoor dat lang niet alle Kamerleden zich volledig storen op hun controlerende functie, en dat daardoor die controle minder is dan zou kunnen zijn." Daarom is dualisme dus gewenst. Macht moet volgens Segers vooral ook anders omgaan met tegenmacht. In de Tweede Kamer werd gisteren vooral gesproken over een cultuurverandering, ziet ook Otjes.

Cultuurverandering is nodig, maar we hebben te weinig Kamerleden

"Dat is ook nodig. Maar ik denk dat je kan nadenken over de manier waarop we de taak van de Kamer vormgeven. Nederland heeft eigenlijk relatief weinig Kamerleden, die allemaal op grote thema’s zitten. Dat zorgt ervoor dat zij zich maar weinig echt vast kunnen bijten. Zeker als we kijken naar de kleine fracties", legt de politicoloog uit.

Idealiter zouden we dan ook méér volksvertegenwoordigers moeten aanstellen. Otjes: "We hebben relatief gezien weinig Kamerleden. Als je kijkt naar wat min of meer gebruikelijk is in het buitenland, zou Nederland er ongeveer honderd méér bij moeten hebben. Het zou betekenen dat kleine fracties als de ChristenUnie er opeens vier Kamerleden bij zouden krijgen."

Nu is een groter parlement voor de komende jaren natuurlijk onrealistisch, het zal nog wel even duren voordat de politiek uiteindelijk dat besluit neemt. Toch kan het ook anders volgens Otjes, hij hoopt dat de huidige commissies versterkt worden. Het gaat wat Otjes betreft dus niet om een cultuurverandering, maar juist om een structuurverandering. Juist om dat de schreeuw om dualisme al jaren groot is.

Meer staf is nodig voor meer onderzoek op dossiers

"Daar zijn allerlei manieren voor. Daar komen allerlei specialisten bij elkaar om over specifieke onderwerpen te praten. Je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken om die commissies staf te laten aannemen, zodat zij meer onderzoek kunnen doen." Toch is er wat tegenmacht betreft ook zeker een rol voor de journalistiek wat de politicoloog betreft. "Als we nadenken over de toeslagenaffaire heeft de journalistiek zich daar ook van een heel goede kant laten zien door zich daar in vast te bijten. Maar ook journalisten moeten zich natuurlijk ook iets meer vastbijten in de onderwerpen", gaat Otjes verder.

Toch wordt het volgens de politicoloog moeilijk om echt verandering te bewerkstelligen, juist als we het hebben over een cultuurverandering. "Je moet uiteindelijk ook nadenken over welke taken een parlement heeft en welke middelen je biedt om die taak uit te voeren. En als daar geen middelen voor komen die er tegenover staan, dan zal het moeilijk worden om dat te bewerkstelligen."

NC Otjes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie