appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oud-informateur Rosenthal na uitlekken Omtzigt-notitie: 'logisch als er een debat komt'

ANP
donderdag 25 maart 2021 | EO | Redactie Dit is de Dag

Oud informateur Uri Rosenthal vindt het 'logisch' als er een debat komt naar aanleiding van de uitgelekte aantekeningen die voormalig verkenner Kajsa Ollongren in haar hand had. Te lezen was onder meer dat voor kamerlid Pieter Omtzigt gekeken zou moeten worden naar een 'functie elders'. Verschillende oppositiepartijen hebben om een debat gevraagd om te achterhalen waar dat vandaan komt. "Ik kan mij voorstellen dat daarnaar gekeken wordt", reageert Rosenthal in Dit is de Dag.

Uri Rosenthal, Ton F. van Dijk en Marloes Lemsom in Dit is de Dag

De formatie hoeft ondertussen niet te worden stilgelegd, als het aan de voormalig minister van Buitenlandse Zaken ligt. Wat hem betreft gaan de nieuwe verkenners, ministers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66), juist snel weer door met de formatie. "Formeren is faseren, je moet stappen zetten. Dit was een misstap en je moet terugkeren op het goede pad."

Poppetjes

Normaal gesproken wordt er in deze prille fase van de formatie niet gesproken over de 'poppetjes', maar Rosenthal kan zich goed voorstellen dat er desalniettemin wel is gesproken over de eventuele stabiliteit van het CDA. "Op een bepaald moment komt aan de orde: kunnen wij rekenen op 75, of 76 of 77 zetels? In dit geval zouden ze kunnen denken: hebben we wel steun van het hele CDA?", legt Rosenthal uit.

Hij denkt daarbij terug aan de formatie in 2010, toen de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan dwarslagen bij samenwerking van hun partij met de PVV. Maar dat nu de naam van Omtzigt is genoemd, vindt ook Rosenthal te ver gaan: "Je hoeft geen namen te noemen, dat is duidelijk."

Fluistercampagne

Journalist Ton F. van Dijk hoopt ook dat er een debat kom. "Dit gaat over zoiets fundamenteels. De onderste steen moet boven." Hij vindt het bizar dat er is gesproken over de positie van Pieter Omtzigt. "Het is onbestaanbaar dat er in deze fase door verkenners wordt gesproken over een individueel Kamerlid dat vorige week gekozen is. Daar gaan de verkenners helemaal niet over." 

Van Dijk denkt dat Omtzigt ter sprake is gekomen na een 'fluistercampagne' die tegen het populaire CDA-Kamerlid zou worden gevoerd. "Mijn indruk is dat door de top van het CDA lelijke dingen zijn gezegd over Omtzigt, dat dat bij andere partijen is terecht gekomen en dat toen de vragen zijn gekomen: kunnen wij wel rekenen op de steun van het hele CDA?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1