Politiek

In 2002 gingen lijsttrekkers met elkaar in debat tijdens de Soundmixshow... 'Het zweet stond op mijn rug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In 2002 gingen lijsttrekkers met elkaar in debat tijdens de Soundmixshow... 'Het zweet stond op mijn rug'

[EO] Terwijl de gemoederen nog steeds tot bedaren moeten komen na het RTL-debat (kerncentrale in Groningen anyone?) duiken Julia Wouters en Jack de Vries in De Spindoctors achter de schermen van de moeder der showdebatten: het Soundmixshowdebat in 2002, waar ze allebei bij betrokken waren.

#3 - Die rotpeilingen van je! - De Spindoctors

Tijdens het tellen van de stemmen voor de winnaar van de Soundmixshow gingen de lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 met elkaar in debat, met een oproep om te gaan stemmen door Henny Huisman.

Julia Wouters werkte destijds voor RTL: "Het idee was om politiek naar de gewone mensen te brengen. Het showy element was toen een gimmick, maar het is nu normaal. Dat zag je bij het RTL-debat met dat loopje door de gang met een hip muziekje eronder." Jack de Vries werkte destijds voor Jan Peter Balkenende, en had van tevoren "het zweet op de rug staan, om hoe het zou gaan uitpakken."

Wouters vertelt dat men de tijd toen érg kort vond: "Het was toen nieuw om met een filmpje te komen met een kiezer die vertelde hoe ze geraakt werden door de overheid. Dan moest de lijsttrekker in een minuut reageren. Lijstrekkers waren toen woedend, dat kon toch niet genuanceerd antwoord geven in zo’n korte tijd! Toen ik jaren later voor Lodewijk Asscher werkte moesten we soms in 30 seconden reageren, kort wordt steeds korter."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=ejVw2OGlw_Q" start="false"}

Hartslag

Jack de Vries herinnert zich ook nog een ander debat, waar een focusgroep in een ruimte ernaast zat. "Wat wij toen niet wisten, was dat tijdens de uitzending de hartslag van een groep mensen in de zaal continu in beeld gebracht werd. Balkenende zat daar en die hartslag ging zo laag, mensen gingen daar bijkans dood. Dat bracht hem helemaal in verwarring. Toen we daar wegreden zaten we als een soort mokkend echtpaar op de achterbank. Hij belde boos zijn moeder: waar ze me nou weer ingeluisd hebben. Hoe hebben we hiermee akkoord kunnen gaan?!"

Wil je meer horen van De Spindoctors, zoals de hype van het níet op je lijsttrekker stemmen, hoe je een kerncentrale in Groningen moet rechtspinnen, en wat emoties meten bij politici oplevert? Luister dan de hele podcast terug op de site van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie