Politiek

Politici slaan elkaar om de oren met CPB-doorrekeningen, maar 'ze zijn een schijnwerkelijkheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politici slaan elkaar om de oren met CPB-doorrekeningen, maar 'ze zijn een schijnwerkelijkheid'

[EO] De doorberekening van de verkiezingsplannen door het Centraal Planbureau is cruciaal als munitie in volgende tv-debatten. Maar Jack de Vries en Julia Wouters vertellen in de podcast De Spindoctors over de keerzijde: "We zijn gewend elkaar om de oren te slaan met de CPB-doorrekening, maar dat is een schijnwerkelijkheid."

#2 - CPB-doorrekeningen? Een schijnwerkelijkheid - De Spindoctors

"Het blijft toch een Haagse werkelijkheid", zegt Jack de Vries, voormalig spindoctor van het CDA. "Ze komen ook natuurlijk nooit uit. Er zijn wel eens overleggen geweest tussen partijen: moeten we hier niet van af? Maar ook dit jaar doet men toch weer mee. Het is een manier om te kijken of voor de mooie beloftes in de campagne ook echt geld wordt vrijgemaakt in de begrotingsoverzichten van de partijen."

Schuld loopt hard op

Het AD kopte maandag over de doorrekeningen van de partijprogramma’s: "VVD en CDA laten met programma schuld het hardst oplopen." Jack de Vries zou, als hij nog spindoctor was, al een spin paraat hebben: "Dat komt omdat de linkse partijen de lasten dusdanig verzwaren, zeker bij het bedrijfsleven, dat die op die manier geen effect hebben op de staatsschuld. En dat is weer slecht voor de werkgelegenheid en de economie."

Arbeidsparticipatieplaatje

Voormalig adviseur van Lodewijk Asscher Julia Wouters weet te vertellen dat "elke partijcommissie ervoor zorgt dat er iemand is die precies weet hoe je aan de knoppen moet draaien voor een gunstig effect in de CPB-doorrekening. In rechtse verkiezingscampagnes wordt altijd gezegd 'mijn plan levert zoveel banen op, en jouw plan levert er zoveel minder op'. Maar nieuwe banen krijg je door bijvoorbeeld de lonen of de uitkeringen laag te maken, dat heeft een positieve werking op arbeidsparticipatieplaatje, omdat het mensen zou stimuleren te werken."

"Na de vorige crisis zijn we met hard bezuinigen over mensen heen gedenderd. Dat is voor de plaatjes en doorrekeningen positief, maar niet voor de levens van mensen. We zijn eraan gewend om elkaar met die doorrekening van het CPB om de oren te slaan in ons land. Dat creëert een schijnwerkelijkheid, aldus Julia Wouters.

De Spindoctors

In De Spindoctors praat Tijs van den Brink dagelijks met oud-CDA-spindoctor Jack de Vries en oud-PvdA-adviseur Julia Wouters over hoe partijen proberen om verkiezingen je stem te winnen. De podcast is te beluisteren op de website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie