Politiek
EO

Diederik Samsom nog altijd mateloos optimistisch over tegengaan klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Samsom nog altijd mateloos optimistisch over tegengaan klimaatverandering

De rechterhand van de Eurocommissaris voor klimaat, oud-PvdA-leider Diederik Samsom, is nog altijd mateloos optimistisch over het tegengaan van klimaatverandering. Dat zegt hij na de eerste dag van de Climate Adaption Summit, die in Den Haag wordt gehouden. "Als iedereen meedoet, kunnen we het redden, dan kunnen we de opwarming van de aarde binnen twee graden houden, misschien zelfs op anderhalf", zegt hij in Dit is de Dag.

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Samsom is daar optimistisch over, nog meer dan toen hij een jaar geleden begon in Brussel. "Er is 750 miljard beschikbaar voor een groen herstelfonds", vertelt hij.

Ook in andere delen van de wereld gaat het goed. "De VS en China zetten stappen vooruit en ook Japan heeft onlangs aangekondigd klimaatneutraal te worden. Het zou kunnen dat we de wereld enigszins enthousiast hebben gemaakt voor een andere toekomst."

Verenigde Staten

Dat de Verenigde Staten weer meepraten, blijkt meteen ook bij deze top. Eén van de digitale aanwezigen is oud-presidentkandidaat en oud-secretary of state John Kerry, die door Joe Biden is benoemd als klimaatgezant voor de Verenigde Staten. Dat de VS - die onder Trump uit het klimaatakkoord van Parijs stapten - weer meedoen is heel belangrijk, vindt Samsom. "Het is een verschil tussen dag en nacht, het is cruciaal. Het klimaat redt je niet met een deel van de wereld, maar met de wereld als geheel".

Onder Trump heeft de tijd echter niet stil gestaan, zegt Samsom. "Gelukkig waren de wetten van de vooruitgang sneller dan de wetten van Trump. Er zijn nog nooit zoveel kolencentrales gesloten als in de afgelopen vier jaar. Ook daar verandert er iets."

Adaptie

De top gaat over adaptie, het aanpassen aan klimaatverandering. Dit is nodig, want het klimaat verandert al, zegt Samsom. "En niet alleen ver weg. Kijk naar de enorme eucalyptusbranden in Portugal, of regenbuien in Spanje", somt hij op. Je aanpassen ontslaat je echter niet van het alsnog tegengaan, vindt hij: "Kustgebieden gaan overstromen. Op een gegeven moment gaat aanpassen niet meer."

De Climate Adaption Summit gaat vandaag verder.

Diederik Samsom over de klimaattop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie