Politiek
EO

Kaag over MeToo-zaak bij D66: 'Die meneer is geen belangrijke persoon voor mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag over MeToo-zaak bij D66: 'Die meneer is geen belangrijke persoon voor mij'

Het was een bewogen jaar voor minister Sigrid Kaag. Ze werd partijleider van D66, verloor vrienden bij de explosie in Beiroet en kreeg te maken met een MeToo-zaak binnen haar partij. In Dit is de Dag reageert ze op de kritiek en blikt ze terug op het afgelopen jaar.

Kaag kreeg onder meer kritiek te verduren na een Metoo-kwestie binnen D66. Een prominent partijlid en -adviseur zou zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie van vrouwen, ook op het partijbureau. Kaag liet direct een onderzoek instellen, zegt ze. "Ik heb meteen actie ondernomen. Er is een onderzoek, een hernieuwd onderzoek naar de vermeende casus ingesteld, een casus die ik overigens al kende als een afgesloten casus op het moment dat ik partijleider werd."

Kaag ontkent dat ze de persoon in kwestie zelf een prominente plek gaf in haar team. "Dat zijn roddels. Die meneer is geen belangrijke persoon voor mij. Ik kende hem zoals vele anderen."

Meedogenloos bloot

Het was rond februari dat Kaag besloot wel D66-leider te willen worden, maar niet van harte. "Ik heb er heel lang over gedaan, over deze vraag. Ik heb heel lang gedacht: 'dit is juist iets wat ik niet wil en zeker niet moet willen'. Ook niet als je kijkt naar de toon van het debat, naar de polarisatie."

Maar die polarisatie zorgt er juist ook voor dat ze naar voren stapt. "Ik wil staan voor waarden, respect, fatsoen, voor verbinding en een goed sociaaleconomisch verhaal. Met oplossingen. Dus steek ik mijn nek uit. En stel ik mijzelf meedogenloos bloot."

Elitair

Dat de kritiek soms hard kan zijn kreeg Kaag recent nogmaals te verduren. Zo zou ze te elitair zijn. Werd ze daarna, als tegenreactie, teveel meegenomen in een marketingverhaal om juist ook die gewone kant te laten zien?

"Mensen kijken beter naar je en dan komen ze erachter dat ik al vier jaar op gympen loop. Maar daarbij kijken mensen veel kritischer naar je. Als je onder de microscoop naar hetzelfde product kijkt zie je andere dingen die je opvallen. Maar ik ben bijna 60, ik laat me niet gek maken en laat me ook niet tot product vermaken. Ik blijf mezelf. Ben eigenhandig opgeklommen, met vallen en opstaan."

Sigrid Kaag hele gesprek didd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie