Politiek
WNL

Eerdmans: 'JA21 is alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerdmans: 'JA21 is alternatief op rechts zonder complottheorieën en gekkigheid'

Na hun vertrek bij Forum voor Democratie richten Joost Eerdmans en Annabel Nanninga een nieuwe partij op: JA21. Hoewel het verkiezingsprogramma nog moet worden vastgesteld, wordt de partij in ieder geval een democratische ledenpartij waarin aandacht is voor de kernpunten uit de begintijd van FVD, zegt Eerdmans in WNL Op Zaterdag.

De partij moet een rechts alternatief voor de VVD zijn, zegt Eerdmans. "En voor de PVV die aan de andere kant staat. En voor FVD dat zichzelf besmet heeft. Het is het rechts-realistische alternatief voor de toekomst."

Het oprichten van de nieuwe partij voelt 'als een opdracht' voor Eerdmans. "Veel mensen mailden ons 'doe het alsjeblieft, want wij weten anders niet waar we op moeten stemmen'. Er is gewoon ruimte voor een partij zonder complottheorieën en gekkigheid."

'Bij zo'n partij hoor ik niet thuis'

Een deel van de achterban zal alsnog op FVD stemmen, verwacht Eerdmans. "Alleen ik weet wat daar gebeurt. Er verschenen antisemitische berichten waar niks tegen gedaan werd. Los van corona-ontkenning, zit Thierry ook op de lijn van 'roep maar wat’. Ik hoor niet in zo’n partij thuis, en ik denk heel veel kiezers ook niet."

De ideeën waar JA21 achter staat, leven ook bij de PVV en FVD, zegt Eerdmans. "Het gaat er alleen om of je de mensen vertrouwt. Wij willen ook meedoen met een eventuele coalitie. Mensen kunnen erop rekenen dat wij er iets van gaan maken."

'Rutte kan alleen naar links kijken'

Zo’n alternatief op rechts om mee te regeren is hard nodig, zegt Eerdmans. "Tot nu toe kan Rutte alleen maar naar links kijken. Nu wij er zijn kan hij ook naar rechts kijken. Dat is voor veel kiezers een prettig vooruitzicht denk ik."

JA21 is de achtste partij waar Eerdmans deel van uitmaakt. "Dit moet hem worden. Ik ga net zolang door tot het wel lukt. Aan de rechterkant lukt het niet om het succesvol te maken. In de Kamer komen met een rechtse partij is verrekte lastig gebleken. Dat is de uitdaging."

Eerdmans gaat de komende Tweede Kamerverkiezingen in ieder geval vol vertrouwen tegemoet. "Dit is het moment. Handrem eraf en we gaan ervoor. Ik voel zoveel support, we hebben duizend leden vandaag bekendgemaakt. Dat is best veel. We hebben er ook wat centjes bij, dus we kunnen er tegenaan. We gaan de campagne keihard in. Het rechtse veld ligt open. Er liggen gewoon zetels voor een gezonde partij op rechts."

Kernpunten

Eén van de kernpunten van JA21 is strikte regels voor immigratie. "De voordeur staat nog steeds open voor immigranten. Illegalen worden ondertussen de achterdeur niet uitgezet. Dat moet veel strakker." Ook wil de partij dat Nederland niet meer 'de pinautomaat voor Zuid-Europa' is. “Dat moet echt afgelopen zijn. Daar hoef je de Europese Unie niet voor te verlaten. Er kan veel steviger worden opgetreden."

Ook zal de partij kritisch zijn op het klimaatbeleid, zegt Eerdmans. "Dat blijft een miljardeninvestering. We ontkennen de temperatuurstijging niet, maar welke effecten komen er van zulke massa-investeringen terug? Dat is zeer de vraag. Er moet veel minder geld naartoe omdat het effect zo klein is."

Nicki Pouw-Verweij

Op het gebied van zorg zal de partij nog met standpunten komen. "Nicki Pouw-Verweij is arts, zij gaat zich daar over buigen", zegt Eerdmans. Pouw-Verweij is Eerste Kamerlid en stapte tegelijk met Eerdmans uit FVD. "Zij is bij ons betrokken. Zo vullen we het lijstje aan", aldus Eerdmans.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie