appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Van Engelshoven niet op kandidatenlijst D66

anp
donderdag 29 oktober 2020 | KRO-NCRV | Anjel Punte

Minister Ingrid van Engelshoven zal niet terugkeren op de D66-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Ik heb al eens in de Tweede Kamer gezeten. Daarna zeven jaar als wethouder en nu ben ik minister. Ik ben meer op mijn plek als bestuurder." Ze wil nog niet vooruitlopen op de vraag of ze wel terug wil keren als minister in een volgend kabinet. "Dat ziet u dan wel op het bordes", aldus de D66-minister bij 1 op 1.  

 

Van Engelshoven niet op kandidatenlijst D66

 

Spanningen op school

Van Engelshoven, verantwoordelijk voor onder meer hoger onderwijs en cultuur, spreekt haar afschuw uit over de terreurdaad van hedenochtend in Nice. De tweede in korte tijd na de aanslag op de Franse leraar Samuel Paty naar aanleiding van een cartoon. Daarover zegt ze: "Satire en cartoons horen bij de vrijheid van meningsuiting. Je mag cartoons maken van iedereen. Een zekere overdrijving helpt soms om zaken ter discussie te stellen."

Tegelijkertijd bespeurt de minister dat sommige docenten terughoudender worden. "Helaas merk je dat sommige docenten zich beperkt voelen of angstig zijn bepaalde discussies te voeren." Ze verwijst naar docenten burgerschapsonderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs. "Het is belangrijk om daar gesprekken met hen over te hebben. Hoe doe je dat op de juiste manier? Wat doe je als een leerling of student boos de klas uitloopt? Want het is wel de taak van alle docenten om die discussies te voeren en jonge mensen mee te nemen in een samenleving waarin alles kan worden besproken." Samen met haar collegaminister Slob van basis- en voortgezet onderwijs kijkt Van Engelshoven momenteel naar hoe zij leraren hier beter bij kunnen ondersteunen. 

Cultuur op NPO3

Afgelopen dinsdag werd bekend dat er opnieuw steun wordt uitgetrokken voor de culturele sector. Waaronder bijna een half miljard euro tot aan de zomer. "De sector zet alles op alles om er het beste van te maken. Iedereen snapt dat het moeilijk is als je maar dertig mensen in een zaal mag hebben." Op de vraag of er een kans is dat er wegens strengere coronamaatregelen straks niemand meer naar een voorstelling mag, verwijst ze naar de routekaart van het kabinet. "Alle opties liggen op tafel, ik wil daar niet op vooruitlopen." Daarnaast speelt de vraag of de publieke omroep haar derde net niet kan inzetten voor het doorsluizen van cultuur. "Ik ben daarover in gesprek. Het zou mooi zijn als de culturele sector en de publieke omroep de handen ineenslaan om cultuur naar de mensen te brengen."

'Al het mogelijke gedaan binnen coalitie'

Minister Sigrid Kaag, de huidige lijsttrekker van D66, zei onlangs dat er "structureel te weinig" onderwijsgeld naar wetenschappelijk onderwijs gaat. Van Engelshoven herkent zich daar echter niet in. "Binnen deze coalitie hebben we al het mogelijke gedaan voor het onderwijs." Zowel Kaag als Van Engelshoven hebben eerder dit jaar los van elkaar al wel eens aangegeven dat er zeker nog 1 miljard euro bovenop het huidige budget voor wetenschap zou moeten komen. Het liefst via een 3 procentnorm van het bruto nationaal product, naar analogie van NAVO-norm. 

Van Engelshoven niet op kandidatenlijst D66

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1