appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

GroenLinks komt met alternatief op Wopke-Wiebesfonds

ANP
zondag 13 september 2020 | NOS | Redactie

Vanuit de linkse oppositie klonk er deze week meteen kritiek na de presentatie van het Nationaal Groeifonds, ook wel het Wopke-Wiebesfonds genoemd. Daarom komt GroenLinks met een alternatief plan: het Klimaatfonds.

"Het gaat over de kwaliteit van je projecten", vertelde GroenLinks-leider Jesse Klaver in Met het Oog op Morgen. Voor zijn fonds wil hij in tien jaar zestig miljard uittrekken. In het fonds van het kabinet zit minder: twintig miljard over vijf jaar.

Klaver bij Met het Oog op Morgen

"Er zijn eigenlijk twee verschillen met het Groeifonds", zegt Klaver over zijn Klimaatfonds. "Het eerste is dat we het concreter hebben ingevuld. Het tweede is: het is niet ingevuld op economische groei. Daar zit onze grootste kritiek op het Wopke-Wiebesfonds. Dat het een groeifonds is."

Klaver vindt groei een te breed begrip. "Alles is groei. Als we meer gaan roken, dan gaat de economie groeien. Als we meer snelwegen aanleggen, gaat de economie ook groeien. Dus groei is een slechte maatstaf."

Klaver wil onder meer investeren in het klimaat, het onderwijs en het oplossen van het daklozenprobleem.

Bedrijf

Klaver vindt dat het kabinet het land regeert als een bedrijf. "De overheid is geen bedrijf. We hoeven niet te investeren en ervoor zorgen dat het geld één-op-één terugkomt. We moeten investeren in maatschappelijke verbetering. Dat is hoe het geld van de overheid moet renderen. Ik vind het een fout om te zeggen dat je het terug moet zien in de groei van het bbp."

De GroenLinks-voorman zegt ook dat er ook best meer geld geleend kan worden. "Er zijn steeds meer economen die zeggen dat de staatsschuld eigenlijk niet zo'n heel groot probleem is, zolang de rente laag blijft."

Onbegrensd is de ruimte volgens Klaver dan ook weer niet: "Dat betekent niet dat we naar 'Japanse scenario's' moeten, met 200 procent staatsschuld." Hij vindt een staatsschuld van honderd procent van het bbp acceptabel. "We zitten nu op zestig, dus dat betekent dat we nog wat ruimte hebben." 

Klaver bij Met het Oog op Morgen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1