Politiek
AVROTROS

Stilte over coronabeleid duurde onverstandig lang

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stilte over coronabeleid duurde onverstandig lang

Na de 'laatste' persconferentie in juni leken we van het virus verlost. De politiek legde verdere afhandeling bij burgemeesters neer en zo werd het stil in Den Haag. Een verkeerd signaal, vindt prof. dr. Arjen Boin, hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur aan de Universiteit Leiden.

{podcast audio="58392" caption="Jortcast #250 - Politieke stilte na de storm" }

Was het nou verstandig om zo lang niets te laten horen? "Nee", zegt Boin. "Als je in die laatste persconferentie in juni tegen de bevolking zegt: we leggen het bij de burgemeesters neer, fijne zomer iedereen en tot later, ontstaat het beeld dat het er allemaal niet meer zo toe doet. Dat is een verkeerd signaal. Ik vind het bijna normaal dat mensen daardoor laks zijn bij naleven van de regels. De vorige periode is niet goed afgehecht."

Fantastisch verhaal

Overigens oordeelt de Leidse hoogleraar wel positief over de manier waarop die vorige periode de crisisbestrijding is aangepakt. Dan hebben we het over de zogeheten intelligente lockdown. "Rutte had vanuit het Torentje een fantastisch verhaal. Hij heeft zijn keuzes uitgelegd. Waarom we in een intelligente lockdown zijn gegaan. En in het ergste geval zouden we naar scenario drie moeten gaan en dat was een totale lockdown. Dat was een duidelijk pad, een richting waarvan het uiteindelijk gelukkig niet is gekomen. Maar die optie was er wel. Dat mis ik nu volkomen. Het is gissen wat ie nu ging zeggen."

Inconsequent

Die laksheid van de bevolking heeft volgens Boin nog een verklaring: "Het heeft ook te maken met inconsequenties van het beleid. In het cafe gelden andere regels dan in een bordeel of bij de kapper. In Groningen zijn de regels weer anders dan in Breda. Dat is op zich niet slecht, maar dat moet je wel heel goed uitleggen, anders snappen burgers er niks meer van."

Aboutaleb

Ondertussen lijkt het erop dat bestuurders zelf ook niet altijd even consequent meer zijn. Burgemeesters gaan hun eigen regels maken om burgers te beschermen tegen een nieuwe uitbraak. In sommige delen van Rotterdam en Amsterdam zijn mondkapjes verplicht en de burgemeester van Breda wil Belgen uit de omgeving van Antwerpen die in zijn stad komen shoppen al bij de grens tegenhouden.

Hoe kijkt Boin aan tegen het optreden van bijvoorbeeld burgemeester Aboutaleb van Rotterdam? "Dat is symboolpolitiek. We moeten even laten zien dat het belangrijk is. Baat het niet dan schaadt het niet-benadering."

Toch is Boin er niet alleen negatief over. "Je kunt het ook positief benaderen. Het heeft een signaalfunctie. Laten zien dat je aan het experimenteren bent met een oplossing. Maar dan moet je dat wel monitoren en duidelijk communiceren met je burgers. En niet van, we doen maar wat."

Ster advertentie
Ster advertentie